ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατηγορίες σε βάρος της Barclays και τεσσάρων πρώην ανώτατων στελεχών απαγγέλθηκαν σήμερα στο πλαίσιο έρευνας στη Βρετανία για μυστικές πληρωμές σε επενδυτές του Κατάρ κατά τη διάρκεια της έκτακτης άντλησης κεφαλαίων ύψους 12 δισεκ. λιρών (15,4 δισεκ. δολαρίων) το 2008.
Σε μια πολυαναμενόμενη ανακοίνωση, το βρετανικό σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) ανακοίνωσε σήμερα ότι απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση, μέσω ψευδούς εκπροσώπησης και παράνομης οικονομικής βοήθειας.
Η Barclays δήλωσε ότι εξετάζει τη θέση της αναφορικά με τις κατηγορίες και ότι αναμένει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Παράλληλα, το SFO απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος των πρώην ανώτατων στελεχών της Barclays, των Τζον Βάρλεϊ, Ρότζερ Τζένκινς, Τόμας Καλάρις και Ρίτσαρντ Μπόαθ. Η άντληση κεφαλαίων το 2008 περιελάμβανε μια δανειακή διευκόλυνση ύψους 3 δισεκ. δολαρίων προς το Κατάρ τον Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με το SFO.
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Βάρλεϊ, ο Τζένκινς, πρώην υψηλόβαθμος επενδυτικός τραπεζίτης, ο Καλάρις, πρώην διευθύνων σύμβουλος της διεύθυνσης πλούτου της Barclays και ο Μπόαθ, πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την Ευρώπη, κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση μέσω ψευδούς εκπροσώπησης κατά τη διάρκεια της άντλησης κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2008.
Ο Βάρλεϊ και ο Τζένκινς κατηγορούνται επίσης για συνωμοσία με στόχο την εξαπάτηση μέσω ψευδούς εκπροσώπησης αναφορικά με την άντληση κεφαλαίων τον Οκτώβριο του 2008. Σύμφωνα με το SFO, ο Βάρλεϊ και ο Τζένκινς αντιμετωπίζουν επίσης την κατηγορία για παράνομη οικονομική βοήθεια.
Οι δύο άνδρες είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι τραπεζίτες μέχρι στιγμής στη Βρετανία που έχουν κατηγορηθεί από τις εισαγγελικές αρχές για φερόμενα εγκλήματα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο Τζένκινς θα υπερασπισθεί τον εαυτό του με σθένος έναντι των κατηγοριών που του απαγγέλθηκαν, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του. «Όπως θα ανέμενε κανείς στις δύσκολες συνθήκες του 2008, ο κ. Τζένκινς αναζήτησε και έλαβε εσωτερικές και εξωτερικές νομικές συμβουλές για κάθε θέμα που καλύπτεται από τις σημερινές κατηγορίες του SFO», δήλωσε στο Reuters ο Μπραντ Κάουφμαν, νομικός σύμβουλος του Τζένκινς.
Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citi: Δεν προβλέπεται φως στο τούνελ για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι συμβαίνει με την δόση και το ΤΑΙΠΕΔ. Όλο το παρασκήνιο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κόκκινα δάνεια: Τι ζητούν τα ξένα funds από τις τράπεζες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρηματιστήριο: Ένας συν ένας λόγοι που ο MSCI έχει «αναβαθμίσει» ήδη τις ελληνικές μετοχές και η έξοδος της Jumbo
- Χρηματιστήριο: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ καθαρές εισροές, μετά την αναβάθμιση από MSCI, STOXX και FTSE Russell
- MSCΙ: Αναβαθμίζει σε ανεπτυγμένη αγορά την Ελλάδα από τον Μάιο του 2027
- Βουτιά στις τιμές πετρελαίου: Κλείσιμο τριμήνου και άνοιγμα… προσδοκιών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.