• Τράπεζες

    NBG Business Seeds: Επενδύσεις 33,9 εκατ. ευρώ σε 41 εταιρείες

    • NewsRoom


    Τέσσερα έτη χρηματοδοτήσεων συμπλήρωσε το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του οποίου συνολικά 41 εταιρείες, με κύκλο εργασιών €38.400.000 και 5.948 θέσεις εργασίας, έχουν δεχθεί €33.900.000 επενδύσεις.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, στην πρωτοπορία της χρηματοδότησης της καινοτομίας βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Εθνική Τράπεζα. Η Τράπεζα μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το NBG Business Seeds στηρίζει την επιχειρηματικότητα  με  δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

    Συμμετοχές Εquifund

    Το 2018, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τις συμμετοχές της ως ιδιώτης επενδυτής (Limited Partner) σε τέσσερις επιλεγμένες εταιρείες κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών το πλαίσιο του Equifund Fund of Funds. Η επένδυση κατατάσσει την Εθνική Τράπεζα ως τον δεύτερο μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή μετά το ΕΙF-Εuropean Investment Fund.

    Χρηματοδοτήσεις

    H Τράπεζα ενέκρινε χρηματοδοτήσεις €394.000 σε εταιρείες καινοτομίας. Προχώρησε στην επανεπένδυση στο εταιρικό κεφάλαιο της εταιρείας Fieldscale. Ακόμη, διέθεσε €49.000 ως βραβεία στους δέκα νικητές του 8ου Διαγωνισμού “Καινοτομίας & Τεχνολογίας”.

    Συνολικά το πρόγραμμα στα τέσσερα έτη λειτουργίας του έχει χρηματοδοτήσει με €6.050.000:
    – 13 εταιρείες με εγκεκριμένες συμμετοχές στο μετοχικό τους κεφάλαιο ύψους €2.450.000.
    –  6 εταιρείες με δανεισμό ύψους €3.210.000
    – 80 νικήτριες εταιρείες των Διαγωνισμών “Καινοτομίας & Τεχνολογίας” με βραβεία €392.000.

    Συγκεντρωτικά στοιχεία εταιρειών προγράμματος

    Οι 41 εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα NBG Business Seeds έχουν δεχθεί €33.900.000 επενδύσεις. Ο τζίρος τους το 2017 ανήλθε στα €38.400.000 ενώ απασχολούν 5.948 εργαζόμενους.

    Από τις εταιρείες του προγράμματος, τις οποίες η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με συμμετοχή στο εταιρικό κεφάλαιο:
    – η Covve έχει ξεκινήσει δραστηριότητα στην Πολωνία σε συνεργασία με την T-Mobile και την ΝΟΚΙΑ,
    – η Giaola διαχειρίζεται το 11888 της Cosmote,
    – οι εταιρείες Insybio Mist.io και Fieldscale είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσης νέου γύρου χρηματοδότησης.

    Όλες οι χρηματοδοτήσεις με δανεισμό εξυπηρετούνται.

    Προσφορά υπηρεσιών προς νεοφυείς (startup) επιχειρήσεις

    H Εθνική Τράπεζα μέσα στο 2018 ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία στήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, προσφέροντάς τους ειδικά τραπεζικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, καθώς και μία σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των καθημερινών τους συναλλαγών.

    Συγκεκριμένα:
    – Υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου i-bank e-commerce, εντελώς ανέξοδα για τον πρώτο χρόνο.
    – Ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης.
    – Αποστολή εμβασμάτων εσωτερικού και εξωτερικού.
    – Ανοιγμα λογαριασμών Οψεως και επαγγελματικού λογαριασμού σε ξένο νόμισμα.
    – Χρήση εναλλακτικών δικτύων, καθώς και σύγχρονα πακέτα ασφάλισης για την κάλυψη ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων.

    Συνεργασίες

    Για μια ακόμη χρονιά συνεχίστηκε η συνεργασία του προγράμματος με μέλη ΔΕΠ από 12 πανεπιστήμια για την αξιολόγηση των 331 προτάσεων του 9ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας. Πρόκειται για τα εξής: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,  Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Διαγωνισμοί

    Παράλληλα, συνεχίστηκε η συνεργασία με τους διαγωνισμούς: Διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός Ennovation, 3ος Επιχειρηματικός Διαγωνισμός του Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος “Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες”, Διαγωνισμός Imagine Cup Μicrosoft, Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας / StartUp.

    Νέες συνεργασίες

    Το 2018 η Τράπεζα καλωσόρισε στους συνεργάτες του προγράμματος το Ίδρυμα Ωνάση και τις εταιρείες PWC, ΚΙΝΝΟ και InnoEnergy.

    Διεθνείς συνεργασίες

    Για τρίτη χρονιά η Τράπεζα συμμετείχε ως εθνικός εκπρόσωπος στο διεθνές συνέδριο “Crowd Dialog Europe 2018”, που έλαβε χώρα στο Αυστριακό Κοινοβούλιο στη Βιέννη. Τέθηκε ως επικεφαλής εθνικής αντιπροσωπίας, την οποία αποτελούσαν μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, φορείς, χρηματοοικονομικά ιδρύματα, καθώς και ερευνητικά κέντρα.

    Συνεχίστηκε η συνεργασία με την Ισραηλινή πρεσβεία και το IATI – Israel Advanced Technology Industries, διοργανώνοντας δύο συναντήσεις στην Αθήνα με ομάδες του NBG Business Seeds και στελέχη εταιρειών και φορέων του Ισραήλ.

    Για δεύτερη χρονιά, εταιρείες του προγράμματος συμμετείχαν με επιτυχία στο Reload Greece στο Λονδίνο. Φέτος, η εταιρεία Cubes Coding κέρδισε το βραβείο κοινού.

    Δράσεις σε Αθήνα και Περιφέρεια

    Διενεργήθηκαν κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης με τις εταιρείες του προγράμματος και τις συνεργαζόμενες εταιρείες και φορείς Microsoft, ΙΑΤΙ, Grant Thornton, McKinsey, KEMEΛ, Αmazon, Census, Watson, Farley and Williams.

    Πέραν των νικητών του 8ου διαγωνισμού υποστηρίχθηκαν 134 ομάδες με 251 συμμετέχοντες είτε με κλειστές συναντήσεις καθοδήγησης είτε με τη συμμετοχή τους σε τριήμερα εργαστήρια που διοργανώθηκαν στην Αθήνα σε συνεργασία με το ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου, στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το OK!Thess και το ΑΠΘ, στην Πάτρα σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας, τη Mindspace, Orange Grove και Pos4Work και στο Ηράκλειο σε συνεργασία με το ΙΤΕ, το δίκτυο Πράξη και την Bizrupt.

    Match & Develop a start up

    Στις τριήμερες εκδηλώσεις σε 4 πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο) η Τράπεζα παρείχε στους συμμετέχοντες τη γνώση, τα απαραίτητα εργαλεία και τις στρατηγικές που απαιτούνται για την ανάδειξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Συμμετείχαν 120 μέντορες, 13 στελέχη της Εθνικής, 11 οργανισμοί, 5 Funds, ενώ πραγματοποιήθηκαν 32 σεμινάρια σε 134 ομάδες και 251 συμμετέχοντες.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.nbg.gr/el/nbgseeds



    ΣΧΟΛΙΑ