• Τράπεζες

    Morgan Stanley: Γιατί αφαιρεί τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom


    Αφαιρεί τις τιμές στόχους για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley και παραμένει  με σύσταση «equalweight» και για τις τέσσερις μετοχές. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Morgan Stanley, «η επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPEs δεν δημιουργεί ευκαιρίες στις τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές που θέλουν να ποντάρουν στο σενάριο του στόρι της ανάκαμψης της Ελλάδας», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων θα απαιτήσει κεφάλαια.

    Στον αντίποδα, πεποίθηση του γνωστού οίκου, είναι πως η δημιουργία μιας bad bank μπορεί να ξεκλειδώσει ένα «επενδυτικό story, καθώς θα επιτρέψει στον κλάδο να αξιοποιήσει κεφάλαιο για να επιταχύνει τη μείωση των NPEs, και ειδικά σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

    Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υποστηρίζει ότι οι τιμές αγοράς υπονοούν ένα discount 45%-59% στη λογιστική αξία των ελληνικών NPEs, κάτι που θα επιφέρει έλλειμμα προβλέψεων αν οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν το όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που προτείνεται για να πετύχουν τον στόχο για τα NPEs.  Έτσι, το κόστος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που απαιτείται για να διατηρήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) στο 14% για τους επενδυτές θα είναι 11,1 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικά στην έκθεσή της η Morgan Stanley κάνει προβλέψεις για τον σχηματισμό και την εξάλειψη NPEs στις τέσσερις συστημικές τράπεζες συμπεραίνοντας ότ οι στόχοι για τα NPEs υπονοούν μια καταπόνηση 49 δισ. ευρώ για το σύστημα τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ οι τράπεζες μπορούν να πιάσουν τους στόχους μόνο μέσα από τη συνεχιζόμενη στήριξη σε διαγραφές και πωλήσεις. Ο οίκος είναι επιφυλακτικός για τη συνεισφορά της οργανικής μείωσης των NPEs και περιμένει η τελευταία να συνεισφέρει μόνο 12% από τα 49 δισ. ευρώ.

    Στο βασικό σενάριο το κόστος κινδύνου παραμένει υψηλό και η πώληση δανείων ακριβή, υποστηρίζει η Morgan Stanley. Το σενάριο αυτό προσφέρει λίγες δυνατότητες να παιχτεί η ελληνική ανάκαμψη μέσω των τραπεζών καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πιεσμένες αποδόσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον οίκο ΕΤΕ και της Eurobank είναι πιθανότερο να πιάσουν τους στόχους απ’ ότι η Alpha Bank και η Πειραιώς λόγω της υψηλότερης κάλυψης NPEs και της χαμηλότερης ζημιάς ως ποσοστό των προ προβλέψεων εσόδων που έχουν οι δυο πρώτες έναντι των άλλων δυο.

    Μια ελληνική «bad bank» μπορεί να ξεκλειδώσει ένα «επενδυτικό στόρι», επιτρέποντας στον τραπεζικό κλάδο να αξιοποιήσει κεφάλαιο για να επιταχύνει τη μείωση των NPEs, κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να το πράξει τώρα, χωρίς να υπάρξει διάχυση των υφιστάμενων μετόχων.

    Το κόστος για τους επενδυτές για τη μείωση του δείκτη NPEs σε 10% την επόμενη χρονιά είναι 11,1 δισ. ευρώ. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι οι τιμές αγοράς υπονοούν έκπτωση 45-59% στην λογιστική αξία των ελληνικών NPEs, κάτι που υποδεικνύει έλλειμμα προβλέψεων αν οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν ένα όχημα ειδικού σκοπού για να πετύχουν τον περιορισμό του δείκτη NPEs. Το κόστος δηλαδή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια (CET1) 14% για τους επενδυτές θα είναι 11,1 δισ. ευρώ.

    Οι διαγραφές και οι πωλήσεις είναι τα βασικά «εργαλεία» κατά τα οποία οι τράπεζες μπορούν να έρθουν πιο κοντά στους στόχους. Ο οίκος είναι επιφυλακτικός για τη συνεισφορά της οργανικής μείωσης των NPEs και περιμένει η τελευταία να συνεισφέρει μόνο 12% από τα 49 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να προετοιμαστεί για τις προβληματικές τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδιο Intesa στις ελληνικές τράπεζες: Μαζί με τα δάνεια φεύγει και το προσωπικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Γιατί βγάζουν 42.000 ακίνητα στο σφυρί το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ