• Τράπεζες

    Σταϊκούρας: «Μήνυμα» σε τραπεζίτες για καταθέσεις και «πράσινα» δάνεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας


    Αυξήστε τα επιτόκια στις καταθέσεις και πάρτε μέτρα σήμερα για την προστασία των «πράσινων» δανειοληπτών για να μην κλαίγεστε αύριο…

    Αυτό ήταν σε αδρές γραμμές το μήνυμα  του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στους CEOs των τραπεζών στη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν -χωρίς ωστόσο υπουργός και τραπεζίτες να καταλήξουν σε απόφαση- αφορούσαν:

    -την πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες καθώς αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων

    -τα επιτόκια καταθέσεων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο

    -και την στήριξη των δανειοληπτών που έχουν ρυθμισμένα δάνεια, ώστε αυτά να μην «κοκκινίσουν» και πάλι.

     Ο υπουργός  ζήτησε από τους τραπεζίτες να κινητοποιηθούν και να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για να στηρίξουν  τους  δανειολήπτες  καθώς πιέζονται από την αύξηση των  τιμολογίων ενέργειας, τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ και τώρα και από την αύξηση των επιτοκίων. Και δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.

    Δείτε που υπάρχει πρόβλημα και σπεύστε να δώσετε λύση, φέρεται να είπε ο υπουργός στους τραπεζίτες, επισημαίνοντας πως μπορεί η κατάσταση να είναι σήμερα υπό έλεγχο, όμως είναι άγνωστο τι θα συμβεί το επόμενο  διάστημα.

    Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί η διαφορά από την άνοδο των επιτοκίων.

    Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους τραπεζίτες να μεριμνήσουν εγκαίρως και να προχωρούν σε ρυθμίσεις, ώστε να διευκολύνουν τους δανειολήπτες να είναι συνεπείς στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους.

    Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν και σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

    Το πιθανότερο είναι να υπάρξει σταδιακή και μικρή άνοδος στα επιτόκια των προθεσμιακών τα οποία διαμορφώνονται στο 0,15% και ενδεχομένως αυτά το πρώτο εξάμηνο  του 2023 να προσεγγίσουν το 0,30%.

    Βέβαια η  απάντηση από τις τράπεζες είναι ότι διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων διότι έτσι απορροφούν μέρος της ανόδου στα δάνεια.

    Σε κάθε περίπτωση η εικόνα –που ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 9μηνου των τραπεζών, καθώς και οι τέσσερις συστημικές έχουν περιορίσει τον όγκο των καθυστερήσεων- μπορεί να διαφοροποιηθεί προς το δυσμενέστερο στο εγγύς μέλλον.

    Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επισημαίνει τον κίνδυνο για νέα άνοδο των προβληματικών δανείων, ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το ίδιο έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση της, σημειώνοντας  ότι εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα νοικοκυριά πιέζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

    Συγκεκριμένα στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η  ΤτΕ προειδοποίησε και πάλι πως «η περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος το προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκήσει σταδιακά μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».

    Διαβάστε επίσης

    Έπεσαν οι υπογραφές για το συνυποσχετικό μεταξύ Κυβέρνησης και εφοπλιστών

    Σταϊκούρας: Σε 9 άξονες τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια



    ΣΧΟΛΙΑ