• Τράπεζες

    Μην ανησυχείτε. Η Deutsche Bank θα αντέξει

    • Contributor

    Deutsche Bank CEO John Cryan.


    Ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank John Cryan ούτε ο επενδυτής George Soros πίστευαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερψηφίσει το Brexit: Ο Cryan το είπε πολλές φορές και ο Soros είχε θέση long στη στερλίνα όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Ωστόσο μετά το δημοψήφισμα ο Soros σόρταρε μετοχές της Deutsche Bank αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, βάζοντας στο στόχαστρο την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ως το πιθανό θύμα της απόσχισης της Βρετανίας. Ήταν ένα καλό στοίχημα: Η μετοχή της Deutsche έχει βυθιστεί από την ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που καταρτίστηκε ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης DAΧ το 1988 – αν και η Barclays, που έχει την έδρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχώρησε ακόμη πιο απότομα και μεγάλες ιταλικές και γαλλικές τράπεζες έχουν χειρότερες επιδόσεις από την Deutsche.

    Επομένως ο Soros κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλει χρήματα από το σορτάρισμά του. Ωστόσο, είναι λογικό να ανησυχούμε ότι η Deutsche ή οποιαδήποτε άλλη από τις μεγάλες τράπεζες, με ισχυρή παρουσία στο Λονδίνο, θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα από το Brexit;

    Η Deutsche σίγουρα έχει δείξει κάποια σημάδια αδυναμίας. Εμφάνισε ζημιές ύψους 6,8 δισ. ευρώ πέρυσι, η πιστοληπτική της αξιολόγηση έχει υποβαθμιστεί, προσωπικό απολύεται και οι επενδυτές βρίσκουν δύσκολο να πιστέψουν ότι ο Cryan μπορεί να αντιστρέψει την πορεία μετά από σειρά δαπανηρών σκανδάλων και χρόνια ριψοκίνδυνης επέκτασης. Πανικόβλητες αναρτήσεις σε blog επισημαίνουν την υψηλή έκθεση της Deutsche σε παράγωγα (41,9 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2015, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως μετά την JPMorgan Chase, παρότι η έκθεση περιορίζεται στα 18,2 δισ. ευρώ σε καθαρή βάση).

    Deutsche Bank

    Εκτός αυτού, η Deutsche εμφανίζεται να είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους του Brexit: Το 19% των συνολικών καθαρών εσόδων της προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Με 8.000 άτομα προσωπικό στο Λονδίνο, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα στο City. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορέσει να διαπραγματευθεί μία συμφωνία νορβηγικού τύπου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα επέτρεπε στις βρετανικές τράπεζες να λειτουργούν ελεύθερα στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες να λειτουργούν στο Η.Β. η Deutsche θα χρειαστεί να μετακινήσει πολύ κόσμο αλλού – πιθανότητα στα κεντρικά της στη Φρανκφούρτη.

    deutsche-bank-t

    Ακόμη και σύμφωνα με το πιο ομαλό σενάριο για το Brexit, το Λονδίνο μπορεί να μην διατηρήσει όλες τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες του, όπως η εκκαθάριση των παραγώγων σε ευρώ: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, που ανυπομονεί να μεταφερθεί μέρος αυτού του κλάδου στο Παρίσι, δηλώνει ότι ότι πρέπει να αφαιρεθεί από το Λονδίνο ως ένα “παράδειγμα για όσους επιδιώκουν το τέλος της Ευρώπης”. Μεγάλες τράπεζες με γραφεία στο Λονδίνο μπορεί επίσης να θέλουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε ευρώ στην ευρωζώνη. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα χάσουν κάτι ή ότι θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους.

    Μόνο το 9% των παγίων της Deutsche Bank προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σε σύγκριση με το 31% της ισπανικής Santander. Οι περισσότερες δραστηριότητες που δημιουργούν έσοδα για την Deutsche στο Λονδίνο μπορούν να εκτελεστούν από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

    Η Deutsche είναι τυπική σε αυτό. “Πολλές διεθνείς τράπεζες έχουν υποκαταστήματα που λειτουργούν στο Λονδίνο, το οποίο είναι διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, αλλά στην πραγματικότητα έχουν λίγες συναλλαγές με Βρετανούς πελάτες”, αναφέρει περυσινή έκθεση ομάδας ερευνητών της Τράπεζας της Αγγλίας. Τρεις μεγάλες τράπεζες της Γαλλίας, οι BNP Paribas, Credit Agricole και η Societe Generale, επίσης έχουν λίγα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία.

    Deutsche Bank CEO John Cryan.
    Deutsche Bank CEO John Cryan.

    Τα χρηματοοικονομικά είναι μια εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένη δραστηριότητα και παρότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονται να είναι ριζωμένα στο Λονδίνο, μπορούν κάλλιστα να τα μαζέψουν και να φύγουν ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί απαραίτητο.

    Μπορεί να είναι καλή ιδέα να στοιχηματίσει κανείς εναντίον της Deutsche εξαιτίας των προβλημάτων της. Ωστόσο το Brexit, δεν κομίζει συγκεκριμένους κινδύνους για τις γερμανικές τράπεζες ή τους περισσότερους ευρωπαίους ομολόγους τους που δεν έχουν ειδικά επικεντρωμένες στο Ηνωμένο Βασίλειο δραστηριότητες. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουν είναι να ελευθερώσουν λίγο χώρο στα γραφεία τους στο Λονδίνο και να μεταφερθούν στη Φρανκφούρτη ή το Παρίσι. Το Λονδίνο το ίδιο θα είναι ο μόνος πραγματικός χαμένος – αλλά ακόμη κι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα: Οι τραπεζίτες δεν θα προβούν σε σημαντικές κινήσεις έως ότου ξεκαθαρίσει το είδος της συμφωνίας που σκοπεύει να συνάψει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ε.Ε. και να φανεί τι θα του επιτραπεί να γλιτώσει.

    Του Leonid Bershidsky

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/elpida-se-15000-ikogenies-apo-ton-leonida-marinopoulo/58098

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/dim-koutsolioutsos-imerisia-kerdi-216-ekat-evro-adinamos-krikos-i-trapezes/58029



    ΣΧΟΛΙΑ