• Τράπεζες

    Με την έγκριση SSM η πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank – Τι είπε η διοίκηση Καραβία στους επενδυτές

    • Ευγενία Τζώρτζη
    Eurobank - Δωρεά 354.000 ευρώ στη Σχολή Ευελπίδων για ανακαίνιση κτιριακών υποδομών

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Την έγκριση από τον SSM έλαβε η συμφωνία Eurobank – Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ που αποτελεί ένα βήμα στο σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας και στην εξυγίανση του ισολογισμού της.

    Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών η έγκριση σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο στην ολοκλήρωση του επιταχυνόμενου σχεδίου της Τράπεζας, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Pimco για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

    Όπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών το senior τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου Pillar, που είναι και αυτό που κρατά η τράπεζα στα βιβλία της ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ και όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας φέρει κουπόνι 1,85%. Στην περίπτωση του χαρτοφυλακίου Cairo οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Pimco αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και η συναλλαγή να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους.

    Οι διαπραγματεύσεις με την Pimco αφορούν κυρίως το τίμημα για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού της FPS αλλά και το τίμημα για την εξαγορά του 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης, που όπως επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών, εκτιμάται ότι θα καθοριστεί στο 1,2 – 1,4 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank θα διαθέσει το 20% του τίτλου ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine) και το 20% του τίτλου χαμηλής διαβάθμισης (junior note), διακρατώντας εξ ολοκλήρου στα βιβλία της τον τίτλο υψηλής διαβάθμισης (senior note), δηλαδή τα δάνεια που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ανάκτησης, που έχουν υπολογιστεί στα 2,5 – 2,7 δισ. ευρώ.

    Με βάση τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου ο σχηματισμός των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του ομίλου της Eurobank (NPE formation) ήταν αρνητικός κατά 321 εκατ. ευρώ και κατά 205 εκατ. το β ́ τρίμηνι2019. Ο δείκτης των NPEs υποχώρησε κατά 7,9 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 32,8% στο τέλος Ιουνίου, με στόχο να υποχωρήσει κάτω από 16% στο τέλος του τρέχοντος έτους και σε μονοψήφιο ποσοστό στο τέλος του 2021.

    Τα συνολικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. το α’ εξάμηνο, εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ ο β’ τρίμηνο, ως αποτέλεσμα κυρίως της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων του 1,7 δισ. ευρώ και του αρνητικού σχηματισμού νέων.



    ΣΧΟΛΙΑ