• Τράπεζες

    ΛΕΠΕΤΕ: Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν ξανά οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας -Κατά του ΕΦΚΑ και του νόμου Βρούτση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Οι 17.000 συνταξιούχοι  της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα, για το ΛΕΠΕΤΕ, για να «σώσουν» την επικουρική τους σύνταξη από την επικείμενη –το 2025- μείωση της κατά 34%.

    Αυτή τη φορά με αγωγές προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη κατά του ΕΦΚΑ και του νόμου Βρούτση, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και προβλέπει ότι από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά οι συνταξιούχοι θα χάσουν κατ΄ελάχιστον το 34% της σύνταξης τους –σύμφωνα με τον νέο αλγόριθμο  υπολογισμού- και θα «πέσουν» στην ελάχιστη επικουρική σύνταξη που χορηγεί σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ.

    Ήδη 1.000 και πλέον συνταξιούχοι έχουν καταθέσει αγωγές, όμως δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο.

    «Όλα αλλάζουν δραματικά  σε 4 χρόνια, καθώς το ύψος της επικούρησης  που θέσπισε ο νόμος Πετροπουλου, από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά μειώνεται κατά 34%. Αυτή είναι η ουσιαστική αλλαγή που επέφερε ο νόμος Βρούτση και η οποία μας εξαναγκάζει εκ νέου,  σε νέες αγωγές προς τον ΕΦΚΑ,  ώστε να εξηγήσουμε και να σταματήσουμε την συνεχή βλαπτική κατάσταση που υφιστάμεθα» δήλωσε στο mononews.gr ο κ. Γιώργος Ξύδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου   της Εθνικής Τράπεζας, τονίζοντας: «Ο νόμος Βρουτση, ήδη άρχισε να μαζεύει εκατοντάδες δικόγραφα για την τροποποίηση αυτή».

    Να σημειωθεί ότι τον  Σεπτέμβριο του 2017 σταμάτησε η καταβολή του ΛΕΠΕΤΕ (επικουρική σύνταξη ) στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας. Ακολούθησε πλήθος ομαδικών αγωγών των συνταξιούχων κατά της ΕΤΕ. Οι περισσότερες έχουν δικαστεί πρωτοδίκως και έχουν προχωρήσει στα εφετεία. Για μία από τις πρωτόδικες αποφάσεις, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συνεχίζει να καταβάλει τον ΛΕΠΕΤΕ στους συνταξιούχους,  η Εθνική υπέβαλε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

    Τον Δεκέμβριο 2020 ο  Άρειος Πάγος με την υπ΄αριθμόν  1238/2020  απόφαση του Β1 πολιτικού τμήματος, δέχθηκε ότι η ΕΤΕ:  ουδέποτε είχε αναλάβει την υποχρέωση να καλύπτει τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ,  και ότι δεν είχε αναλάβει δέσμευση εγγύησης για το  ύψος των επικουρικών συντάξεων.  Σύμφωνα με την απόφαση η Εθνική υποχρεούται για την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών που της αναλογούν. Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΠ,  ο δικαστής του που δίκασε πρωτόδικα την υπόθεση δεν έλαβε υπόψη του κάποιες προϋποθέσεις και έτσι το  Ανώτατο Δικαστήριο επιστρέφει την υπόθεση στο Πρωτοδικείο να δικαστεί εκ νέου.

    Να σημειωθεί ότι αρχικά με τον νόμο Πετρόπουλο, τον Ιούνιο του 2019, λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, προβλεπόταν η προσωρινή ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ των συνταξιούχων της ΕΤΕ. Τον Μάρτιο του 2020 ο νόμος Βρούτση όρισε την οριστική ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ των συνταξιούχων της Εθνικής.

    Με την τροπολογία Βρούτση  η ΕΤΕ θα πρέπει να  καταβάλλει επιπρόσθετη εισφορά 12%, μέχρι το έτος 2032 επί των μεικτών μισθών (τόσο των συνταξιούχων, όσο και των εν ενεργεία μελλοντικών δικαιούχων).

    Να σημειωθεί ότι το μέσο ύψος των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ είναι στα 330 ευρώ (ωστόσο υπάρχουν επικουρικές με πολύ χαμηλότερο ύψος, και κάποιες που προσεγγίζουν τα 800 ευρώ το μήνα).

    Διαβάστε επίσης:

    ΛΕΠΕΤΕ: Στον «αέρα» οι 17.000 συνταξιούχοι μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις επικουρικές

    Στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ-Π.Π.ΕΘΝΑΚ

    Μείωση επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ κατά 34% από το 2025

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ