• Τράπεζες

    Κρατική εγγύηση ύψους €1,6 δισ. εξασφάλισε η Eurobank μέσω Ηρακλή

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Την κρατική εγγύηση για τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior notes) των χαρτοφυλακίων Cairo I και ΙΙ στο πλαίσιο του «ΗΡΑΚΛΗΣ», αναμένεται να λάβει πιθανότατα σήμερα η Eurobank από την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι senior τίτλοι για τα χαρτοφυλάκια Cairo I και ΙΙ ανέρχονται σε 680 και 974 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ η Τράπεζα έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα και την έγκριση της κρατικής εγγύησης ενός ακόμη χαρτοφυλακίου (Cairo III), που περιλαμβάνει τίτλους υψηλής διαβάθμισης ύψους 754 εκατ. ευρώ.

    Η παροχή της κρατικής εγγύησης αποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 7,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συναλλαγή Cairo απαρτίζεται από τρεις (3) τιτλοποιήσεις, διαφορετικού μεγέθους και με διαφορετικές κατηγορίες απαιτήσεων από δάνεια, τα Cairo I, II & III.

    Με την από 25.02.2020 ανακοίνωσή της, η Eurobank ενημέρωσε για την υποβολή στο Υπουργείο Οικονομικών δύο (2) αιτήσεων σύμφωνα με τον ν. 4649/2019 – ΦΕΚ Α’ 206/16.12.2019 για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» των τιτλοποιήσεων Cairo Ι και Cairo ΙΙ.

    Τα αιτήματα αφορούσαν στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €1.655 εκ. και είναι σε διαδικασία εξέτασης από της αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.

    Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Eurobank ανακοινώνει σήμερα ότι, έχοντας εκπληρώσει όλες τις σχετικές προϋποθέσεις, υπέβαλε στο Υπουργείο Οικονομικών αίτηση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την ένταξη στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» της τρίτης τιτλοποίησης, Cairo III, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας €754 εκατ.

    Οι προαναφερόμενες τρεις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στην Ελλάδα, για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ. Μαζί με την τιτλοποίηση Pillar, που ολοκληρώθηκε το 2019, είναι οι πρώτες τιτλοποιήσεις NPEs στην Ελλάδα και αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της εμπροσθοβαρούς στρατηγικής του Ομίλου Eurobank Holdings που έχει στόχο τη μείωση του δείκτη NPEs στην περιοχή του 15%.



    ΣΧΟΛΙΑ