• Τράπεζες

    Κυβερνητικές πηγές: Πριν από τις εκλογές η αποεπένδυση του ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου-Παύλος Μυλωνάς-Ηλίας Ξυρουχάκης

    Χρήστος Μεγάλου-Παύλος Μυλωνάς-Ηλίας Ξυρουχάκης


    «Υπεύθυνο για την διαδικασία αποκρατικοποίησης των ελληνικών τραπεζών και την διάθεση των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές είναι αποκλειστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» ξεκαθαρίζουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Mononews τονίζοντας πως είναι το ΤΧΣ που θα κάνει και την επιλογή του χρόνου στον οποίο θα ολοκληρωθούν οι κινήσεις.

    Όπως εκτιμούν, το 2023 προμηνύεται θερμό στο τραπεζικό μέτωπο. 

    Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στις οποίες το ΤΧΣ κατέχει το 40% και το 27% αντιστοίχως είναι στην πρώτη γραμμή και το θέμα είναι ποια κίνηση θα προηγηθεί με πιθανότερη, εκτός απροόπτου, την αποεπένδυση στην Πειραιώς.

    Το ΤΧΣ να είναι πλέον ελεύθερο να τρέξει τις διαδικασίες στην βάση του μηχανισμού που έχει συμφωνηθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει πλέον το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, στη βάση της στρατηγικής αποεπένδυσης σύμφωνα με την έκθεση της συμβούλου Rothchild

    Έτσι, από τον Ιανουάριο οι μηχανές ζεσταίνονται για τα μεγάλα deals στον τραπεζικό κλάδο.

    Πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι η διαδικασία αποχώρησης του Ταμείου να ξεκινήσει άμεσα αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν.

    Είναι προφανές πως μιλούμε για μια εκλογική χρονιά, και σίγουρα αρκετοί εκτιμούν πως εκ των πραγμάτων θα έχουμε μια περίοδο σχετικής αβεβαιότητας στην αγορά μέχρις ότου προκύψει μια λειτουργική κυβέρνηση.

    Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως αυτό δεν θα επιβαρύνει, ουσιαστικά, την διαδικασία.

    Αφενός επειδή εκτιμούν πως η δημιουργία μιας κυβέρνησης που οι αγορές θα θεωρούν λειτουργική, δεν θα αποδειχθεί τελικά ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Αφετέρου επειδή μιλούμε για πολύ σημαντικά assets για τα οποία το ενδιαφέρον αναμένεται ιδιαίτερα έντονο και από μεγάλους παίκτες.

    Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ιδιαίτερα στο ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων.

    Είναι ένα θέμα στο οποίο στέκονται καθώς πλέον τέτοιου εύρους αποκρατικοποιήσεις μοιραία  συνδέονται και με την ευρύτερη προσπάθεια να σηματοδοτηθεί μια αλλαγή σελίδας για την χώρα που προσεγγίζει την επενδυτική βαθμίδα μετά από σχεδόν 13 χρόνια.

    Πρώτη η Πειραιώς;

    Μόλις το ΤΧΣ κρίνει πως ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στην αγορά, σύννομο με τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε το Ταμείο θα εξετάσει τις προσφορές που έχει δεχθεί, αλλά και αυτές που θα αναζητήσει μέσα από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος σε συνεργασία με διεθνείς   επενδυτικές τράπεζες.

    Η διαδικασία θα είναι πλειοδοτική. Δηλαδή το ΤΧΣ θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό και θα καλέσει τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προσφορές.

    Παράγοντες στην αγορά εκτιμούν πως υπάρχουν μια σειρά από βάσιμους λόγους για τους οποίους το παιχνίδι θα μπορούσε να ανοίξει με την Τράπεζα Πειραιώς. 

    Εδώ υπάρχει κατατεθειμένη προσφορά εδώ και δύο μήνες από το ιταλικό επενδυτικό κεφάλαιο  ΙΟΝ Group. Σύμφωνα με την επιστολή ενδιαφέροντος προς το ΤΧΣ το ΙΟΝ προσφέρει  1,34 ευρώ ανά μετοχή, για να αποκτήσει  το σύνολο των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο στην Πειραιώς.

    Όπως όμως εκτιμούν πηγές είναι προφανές πως σε μια ανοικτή διαδικασία, μέσω της οποίας θα διατεθεί τελικά το ποσοστό που κατέχει το ΙΟΝ λογικά θα πρέπει να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του και την προσφορά του η οποία ωστόσο υπολείπεται της πορείας της μετοχής στην αγορά, με τα σημερινά δεδομένα.

    Στο μέτωπο της Εθνικής η διαδικασία είναι πιο σύνθετη. Το ποσοστό της ΕΤΕ που κατέχει το ΤΧΣ είναι μεγάλο σχεδόν 40%, το ενδιαφέρον των Αράβων «παίζεται», ενώ μιλάμε πάντα για την Εθνική της οποίας τον έλεγχο είναι δύσκολο να στερηθεί το Δημόσιο. 

    Όσον αφορά την Alpha Bank το ποσοστό προς διάθεση είναι μικρό, μόλις 9% και φαίνεται πως το ενδιαφέρον από τον ιδιοκτήτη της Reggeborgh και του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ Χένρι Χόλτερμαν είναι ουσιαστικό. Άλλωστε ο ίδιος κατέχει το 7% των μετοχών της Alpha Bank.

    Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Ταμείου ανέρχεται στο  40% στην Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 1,41% 7,17 , στο  27% στην Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 ,  στο 9% στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,94% 1,58   και μόλις στο  1,4% στη Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 .

    Διαβάστε επίσης

    Alpha Bank: Στα 10 δισ. ευρώ οι επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις της σε δύο χρόνια

    Alpha Bank: Ομολογιακό δάνειο 60,5 εκατ. ευρώ στην ΤΕΧΝΟΦΟΡΜ Α.Ε. της Sunlight Group

    Γιάννης Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία πάει καλά, αλλά μην το χαλάσουμε ενόψει εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ