• Τράπεζες

    Κυβέρνηση για ΕΤΕ: Τον Νοέμβριο το placement της Εθνικής – Σκέψεις για διάθεση του 10%

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ)

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Σολομώντεια λύση φαίνεται να επιλέγουν κυβέρνηση και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Εθνική.

    Ο μεγάλος κατήφορος που ακολουθούν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο, αλλά και η γενικότερη αρνητική εικόνα στις διεθνείς αγορές, διαμόρφωσε αρχικά σκέψεις για μετάθεση του placement.

    Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει χρονική μετάθεση του deal, αλλά αν χρειαστεί θα περικοπεί στο μισό η διάθεση του ποσοστού, δηλαδή 10% αντί για 20%.

    «Δεν αναβάλλεται το deal, ενδεχομένως αν χρειαστεί θα μειωθεί το προς διάθεση ποσοστό από 20% για παράδειγμα στο 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο mononews.gr.

    Την ίδια ώρα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας  συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις παρουσιάσεις από Λονδίνο μέχρι Νέα Υόρκη  και επικοινωνεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τα οικονομικά της στοιχεία και τις προοπτικές της, εκτιμώντας πως στο τέλος της ημέρας όλα θα εξελιχθούν κανονικά.

    Επί της ουσίας το μεγάλο βαρίδι έχει να κάνει με την χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής, όπως και των άλλων τραπεζών καθώς και της πλειονότητας των εισηγμένων εταιρειών.

    Χθες η μετοχή της ΕΤΕ «έκλεισε» στα 5,064 ευρώ με την χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται στα 4,632 δις ευρώ. Όλα αυτά είναι σε μεγάλη απόσταση από το τελευταίο υψηλό που σημείωσε η Εθνική στις 22 του περασμένου Αυγούστου, τότε που η μετοχή της είχε αναρριχηθεί στα 6,48 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση της να διαμορφώνεται στα 5,927 δις ευρώ.

    Πιο απλά η Εθνική έχει χάσει από το τελευταίο υψηλό της το 21,9% της αξίας της, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες κεφαλαιοποίησης της τάξης 1,295 δις ευρώ.

    Παρά ταύτα η μεγάλη εικόνα δείχνει πως από την αρχή του 2023 και παρά τη βαθιά  διόρθωση που έχει υποστεί,  η μετοχή εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 35,1%, καθώς στο ξεκίνημα της χρονιάς βρισκόταν στα 3,47 ευρώ (είχε κεφαλαιοποίηση 3,427δις ευρώ).

    Το τίμημα

    Με βάση τους όρους του Ταμείου όποιος θελήσει να αποκτήσει ποσοστό της Εθνικής  θα πρέπει να προσφέρει τίμημα πάνω από την χρηματιστηριακή αξία. Και το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο παραπάνω μπορούν δώσουν και αν αυτή προσφορά θα θεωρηθεί αποδεκτή από το ΤΧΣ.

    Στην περίπτωση της Eurobank, που φαίνεται να λειτουργεί ως άτυπος οδηγός, η μικρή συμμετοχή του Ταμείου, μόλις 1,4%, εκποιήθηκε στο 94,7% της ενσώματης καθαρής θέσης της τράπεζας.

    Η τρέχουσα αποτίμηση  της μετοχής της ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο αντιστοιχεί μόλις στο 70,7% της καθαρής ενσώματης λογιστικής αξίας,  η οποία διαμορφώνεται στα 7,164 ευρώ..

    Η απόσταση λοιπόν είναι μεγάλη και για να κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο αποτίμησης με αυτό της Eurobank  θα πρέπει να δοθεί τίμημα σχεδόν 34% παραπάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Το τελευταίο διάστημα γενικώς στις τράπεζες οι αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με συνέπεια  το χθεσινό κλείσιμο της Eurobank να ισοδυναμεί με το 74,3% της καθαρής ενσώματης θέσης της, ενώ η Alpha Bank  είναι στο 47,2% και η Τράπεζα Πειραιώς στο 59,2%.

    Με τους συγκεκριμένους αριθμοδείκτες ένα deal πώλησης ποσοστού του ΤΧΣ στα τρέχοντα επίπεδα, το πιθανότερο είναι ότι θα σήκωνε πολλές συζητήσεις στην αγορά.

    Πάντα με τα χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ, η διάθεση του 10% της Εθνικής  ισοδυναμεί με 463,2 εκατ ευρώ, όταν το ίδιο ποσοστό με βάση το τελευταίο υψηλό της αποτιμάτο στα 592,7 εκατ ευρώ.

    Ειδικά μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία που η καθαρή κερδοφορία της  Εθνικής αναμένεται να κινηθεί φέτος στην περιοχή του 1 δις ευρώ, ανοίγοντας παράλληλα και τη στρόφιγγα  διανομής μερίσματος στους μετόχους της, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο επενδυτής (ή οι επενδυτές) που θα αποκτήσουν το προς διάθεση πακέτο του ΤΧΣ.

    Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυβέρνηση και ΤΧΣ θα πρέπει να προωθήσουν την διαδικασία πώλησης μετοχών της Εθνικής.

    Ωστόσο ουδείς γνωρίζει, που θα βρίσκονται οι αγορές όταν θα δοθεί και επισήμως το εναρκτήριο λάκτισμα της αποεπένδυσης.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΧΣ: Η κρίση πάει πίσω την αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας;

    Εθνική Τράπεζα: «Φρένο» στην ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο – Πόσο θα κοστίσει η καταστροφή στη Θεσσαλία

    Γεώργιος Τανισκίδης (Optima Bank): Θέλουμε η παρουσία μας να συμβάλει στην περαιτέρω άνθιση του Χρηματιστηρίου

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ