• Τράπεζες

    Κεφαλαιακό μαξιλάρι 3,5 δισ. και υψηλή ρευστότητα για την αντιμετώπιση του Covid-19 από την Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης,CEO της Alpha Bank


    Αρνητική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους προβλέπει η διοίκηση της Alpha Bank, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας εκτείνονται τόσο στο επίπεδο της ζήτησης όσο και στο επίπεδο της προσφοράς λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας.

    Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα αποτελέσματα της Τράπεζας το 2019, επισημαίνοντας ότι η Alpha Bank θα σταθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, παγώνοντας τις οφειλές για όσες πλήττονται από την κρίση, ανοίγοντας τις γραμμές πίστωσης για τους συνεπείς πελάτες και στηρίζοντας τους ιδιώτες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

    Η διοίκηση της Alpha Bank επεσήμανε την ισχυρή κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας, που ενισχύεται κατά 3,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΚΤ για τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά 2,5% μειώνοντας αντίστοιχα το μαξιλάρι (capital conservation buffer) που ήταν υποχρεωμένες να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες. Στα μέτρα προστίθεται η ενίσχυση της ρευστότητας που διοχετεύεται μέσω των μέτρων της ΕΚΤ , αλλά και της ρευστότητας ύψους 5,8 δισ. ευρώ που αναμένεται να διατεθούν στην οικονομία μέσω κρατικών εγγυήσεων.

    Όπως επεσήμανε ο η διοίκησης της Alpha Bank η Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην υλοποίηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το project Galaxy, με την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, η προθεσμία για την υποβολή προσφορών μετατίθεται για μεταγενέστερο χρόνο.

    Όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας «η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές έχοντας επηρεάσει σημαντικές συναλλακτικές δραστηριότητες στην Ευρώπη. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, θεωρήσαμε σωστό να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στην επενδυτική κοινότητα προκειμένου να επεξεργαστεί τα πρόσφατα γεγονότα. προσαρμόζοντας, όπως επιβάλλεται από τις τρέχουσες συνθήκες, το χρόνο υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

    Η διοίκηση της Τράπεζας αναμένει «σταδιακή αποκατάσταση στην αγορά από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2020, γεγονός που θα οδηγήσει στην ομαλή συνέχιση των προγραμματισμένων συναλλαγών της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων του Galaxy και του Neptune», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ