• Τράπεζες

    Alpha Bank: Στα 97 εκ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων το 2019

    • NewsRoom
    Alpha Bank: Η μόνη τράπεζα με σύσταση

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Στα 97 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη μετά από φόρους για την Alpha Bank το 2019, όπως αναφέρει η τράπεζα η οποία ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα της.

    Ειδικότερα η Alpha Bank ανακοίνωσε τα εξής:

    Ισχυρή κεφαλαιακή βάση με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) και Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) στο 17,9%, στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε 7,9 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε 5,1 ευρώ.

    – Τον Φεβρουάριο 2020, η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση – ορόσημο ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, με απόδοση 4,25%, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής δομής και τη διαφοροποίηση των πηγών άντλησης κεφαλαίου της Τράπεζας. Η έκδοση του ομολόγου ενισχύει περαιτέρω τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας κατά 104 μονάδες βάσης, στο 19%.

    – Συνεχής βελτίωση της ρευστότητας, με τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά  1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, κυρίως ως αποτέλεσμα των εισροών καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 97% στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 έναντι 104% τον Δεκέμβριο 2018.

    – H Alpha Bank συνεχίζει να παρέχει χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα με τις νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε  3,5 δισ. ευρώ για το 2019.

    – Το δ’ τρίμηνο 2019, η Τράπεζα κατέγραψε οργανική μείωση των μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους 0,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική οργανική μείωση για το 2019 να ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

    -Το 2019, το Καθαρό Έσοδο Τόκων ανήλθε σε 1.547,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 11,9%, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης συνεισφοράς των δανείων, στο πλαίσιο των ενεργειών για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,5%.

    – Το 2019, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 2,7%, σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 340,1 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, την αύξηση των προμηθειών από τη χορήγηση νέων δανείων και αναδιαρθρώσεων καθώς και τη θετική συνεισφορά των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής.

    – Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα για τον Όμιλο μειώθηκαν κατά 2%, ως αποτέλεσμα του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού (VSS) που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2018.

    Επιπλέον, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση και του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχώρησης Προσωπικού (VSS) που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο 2019 στην Ελλάδα, αναμένεται να αποχωρήσουν σταδιακά 836 Υπάλληλοι, με εκτιμώμενο όφελος περίπου  35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    – Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκε σε 1.135,6 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 2% του Ενεργητικού, από  1.441,3 εκατ. ευρώ το 2018, επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά του Καθαρού Εσόδου Τόκων καθώς και από τη μείωση των χρηματοοικονομικών εσόδων.

    – Το 2019, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων μειώθηκαν σε 994,8 εκατ.  ευρώ από Ευρώ 1.723,1 εκατ. ευρώ  το 2018, ενώ οι Ζημίες Απομείωσης ως ποσοστό των χορηγήσεων (CoR) ανήλθαν σε 197 μονάδες βάσης, έναντι μέσου όρου 316 μονάδων βάσης το προηγούμενο έτος.

    – Το 2019, τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε 97 εκατ. ευρώ, έναντι 53 εκατ. ευρώ το 2018.

    Η Alpha Bank επισημαίνει πάντως πως η εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας διαφαίνονται ήδη από το πρώτο εξαμήνο του 2020 και προέρχονται κυρίως από την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης, τις εγχώριες συνθήκες αβεβαιότητας καθώς και το ισχυρό πλήγμα από την πλευρά της προσφοράς λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας. Με στόχο την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τον COVID-19, οι Ευρωπαϊκές Αρχές και η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχουν συντονισμένη στήριξη προς την εγχώρια οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, σε νομισματικό, δημοσιονομικό και ρυθμιστικό επίπεδο.



    ΣΧΟΛΙΑ