• Τράπεζες

    Εισαγωγή στο ΧΑ εξετάζει η ΕΤΕ για την Εθνική Ασφαλιστική

    Εθνική Τράπεζα: Στις 30 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Την επιλογή της δημόσιας προσφοράς για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο διαγωνισμό πώλησης. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής «παρέλαβε και θα εξετάσει μία δεσμευτική προσφορά από τον κινέζικο Όμιλο εταιρειών Gongbao».

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «πρωταρχικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η διαδικασία να γίνει σε απόλυτη συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Αναδιάρθρωσης» και στο πλαίσιο της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μελετά «την εξέταση όλων των βέλτιστων λύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας Διεθνούς Δημόσιας Προσφοράς».

    Η λύση της δημόσιας εγγραφής αποτελεί α πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αρκετό καιρό πριν και επανέρχεται στο προσκήνιο με δεδομένη τη δέσμευση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει αναλάβει η διοίκηση της ΕΤΕ έναντι του SSM. Η λύση αυτή ενδέχεται να προκριθεί στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η διαγωνιστική διαδικασία με έναν υποψήφιο, δηλαδή με την Gongbao, για την προσφορά της οποίας δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, φημολογείται ωστόσο ότι υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ.

    Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα και αφού αξιολογηθεί το οικονομικό σκέλος της προσφοράς της Gongbao, αλλά και το χρηματοδοτικό σχήμα που θα συνεπενδύσει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έγινε για λογαριασμό της Gongbao στην ομάδα της κινεζικής εταιρείας ήταν και εκπρόσωποι της Industrial and Commercial Bank of China. Η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η τυχόν στήριξή της στην επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική αίρει την αβεβαιότητα σε σχέση με τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση η Gongbao θα πρέπει να περάσει και το τεστ της εξειδίκευσης και της εμπειρίας που διαθέτει στη διοίκηση του ασφαλιστικού κλάδου, τομέας στον οποίο υστερεί.

    Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούνται μετά την ανατροπή που υπήρξε στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και την οπισθοχώρηση της Fosun. Ο κινεζικός όμιλος παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν βασικός διεκδικητής στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού,  δεν κατέθεσε δεσμευτική οικονομική προσφορά.

    Πηγές της αγοράς συνδέουν την απόφαση αυτή με τις εξελίξεις στη Folli Follie, που όπως σημειώνουν, έχουν πλήξει την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζεται και η συμμετοχή της Fosun στη διεκδίκηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) για την οποία ο κινεζικός όμιλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόλυτη επιβεβαίωση για την Εθνική Ασφαλιστική από την Εθνική Τράπεζα: Παραλάβαμε και εξετάζουμε τη δεσμευτική προσφορά της Gongbao



    ΣΧΟΛΙΑ