• Τράπεζες

    Οι βελτιωτικές κινήσεις των τραπεζών σε σχέση με τα κεφάλαιά τους – Ποιες τράπεζες προετοιμάζουν κεφαλαιακές κινήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    Από 20-27 Μαΐου οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους σε ότι αφορά το α τρίμηνο του έτους (ήδη Eurobank και Alpha Bank ανακοίνωσαν για τις 27.05), οπότε και θα έχουμε μια ισχυρή εικόνα για κάποια από τα στοιχεία που φαίνεται να απασχολούν τις τράπεζες στην παρούσα φάση.

    Η εξέλιξη των μορατορίων και τα νέα κόκκινα δάνεια με βάση και τις νόρμες του SSM θα είναι κυρίαρχο θέμα στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους ξένους επενδυτές.

    Iδιαίτερα, κλάδοι όπως ο τουρισμός θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Οι τράπεζες με ισχυρά χαρτοφυλάκια στον κλάδο όπως η Eurobank είναι αυτές που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ως προς τον σχεδιασμό τους σε αυτόν τον τομέα αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται και θα διαχειριστούν την κατάσταση. Οι τράπεζες πάντως θεωρούν πως τα κόκκινα δάνειά τους συνεπεία των μορατορίων δεν ξεπερνούν σε αυτήν την φάση τα 5 δισ. ευρώ ενώ έχει ενδιαφέρον να καταστεί γνωστό ποια από τα δάνεια έχουν οδηγηθεί στο στάδιο τρία.

    Η επιτάχυνση με νέες τιτλοποιήσεις αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσίασης που θα διενεργήσουν στους ξένους οι τράπεζες.

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η Alpha Bank η οποία αναμένεται άμεσα να αναθεωρήσει το πρόγραμμα περιορισμού των NPEs. Η τράπεζα ακούγεται πως ψάχνει – και για το σκοπό αυτόν έχει προσλάβει τη JP Morgan- το ενδεχόμενο μιας κεφαλαιακής ενίσχυσης η οποία ωστόσο μπορεί να μην είναι τόσο άμεση αφού έτσι κι αλλιώς τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πιθανόν να πρέπει να δουν και τα αποτελέσματα των Stress Tests πριν αποφασίσουν. Σε αυτή την πορεία δεν βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα αλλά ούτε και η Eurobank. Ωστόσο δεν αποκλείονται εκδόσεις senior ή tier II από πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από τη Βασιλεία.

    ‘Ηδη η Πειραιώς έχει ανακοινώσει μια senior έκδοση η οποία προσδιορίζεται για τον Ιούνιο ενώ δεν αποκλείεται και από την Εθνική κάτι αντίστοιχο.

    Η τελευταία εκτιμάται πως θα προχωρήσει και σε μία ακόμη τιτλοποίηση μικρότερου μεγέθους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα επιδιώξουν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους καθώς αυτός είναι ένας από τους βασικούς τρόπους που έχουν στην διάθεσή τους στην παρούσα φάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αναβαλλόμενη φορολογία.

    Να αναβαθμίσουν την κερδοφορία τους θα επιχειρήσουν οι τράπεζες μέσα από χορηγήσεις μολονότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά εύκολο. Ωστόσο και το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να δώσει μια σημαντική ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση.



    ΣΧΟΛΙΑ