• Τράπεζες

    Η συντριβή του Σύριζα και η άνοδος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές του συνδικάτου της Εθνικής Τράπεζας

    Εθνική Τράπεζα

    Εθνική Τράπεζα


    Συντριβή των συνδικαλιστικών δυνάμεων του Σύριζα και ισχυρή άνοδος για το ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών στο συνδικάτο των εργαζομένων στην Εθνική Tράπεζα. Εκλογές οι οποίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και αφορούσαν την ανάδειξη των 25 νέων μελών που θα στελεχώσουν για τα επόμενα τρία χρόνια το Διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των εργαζομένων στην τράπεζα.

    ‘Όπως προέκυψε από την «ετυμηγορία» της κάλπης, η παράταξη της ΔΑΣ που είναι πολιτογραφημένη ως έκφραση του Σύριζα( έστω κι αν αυτό δεν δηλώνεται επισήμως) έλαβε ποσοστό 10,49%. Στις προηγούμενες εκλογές που έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου του 2014, όταν και ο Σύριζα όδευε προς την κυβερνητική εξουσία, η ΔΑΣ είχε πάρει 19,25%. Από τότε μέχρι τώρα έχει επέλθει μια φθορά στα εκλογικά ποσοστά της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής παράταξης, η οποία αντιστοιχεί σε απομείωση της εμβέλειάς της κατά 45,5%. Διότι έτσι μεταφράζεται η κατά 8,76 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη εκλογική δύναμη της ΔΑΣ. Πέραν του γενικότερου αρνητικού απόηχου που μπορεί να συσχετίζεται ευθέως με πολική του Σύριζα ως κυβέρνηση, στην παράταξη της ΔΑΣ υπήρξαν τα τελευταία χρόνια και φυγόκεντρες δυνάμεις. Με χαρακτηριστικότερη εκείνη της αποχώρησης συνδικαλιστικών στελεχών της «πτέρυγας Λαφαζάνη». Η συγκεκριμένη συνδικαλιστική έκφραση, πήρε μέρος σε αυτές τις εκλογές ως παράταξη «Πρωτοβουλία», έλαβε ποσοστό 2,36% αλλά δεν έβγαλε έδρα στο Δ.Σ του Συλλόγου. Στο οποίο η ΔΑΣ θα έχει τώρα 3 έδρες έναντι των 5 που είχε βγάλει στις προηγούμενες εκλογές.

    Κυρίαρχη δύναμη από τις κάλπες αναδείχθηκε από τις κάλπες αναδείχθηκε η πασοκογενής παράταξη της ΔΗ.ΣΥ.Ε που πέτυχε να ανέβει στο 45,36% έναντι του 41,08% που είχε λάβει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η παράταξη στην οποία ηγείται ο νυν πρόεδρος του συνδικάτου της Εθνικής Γιώργος Αρβανίτης, κέρδισε 11 έδρες στο ΔΣ έναντι των 10 που κατείχε.

    Η ενίσχυση της εκλογικής δύναμης της ΔΗ.ΣΥ.Ε κατά 10,4% οφείλεται και στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν μετακινηθεί προς την παράταξη της ΔΑΣ.

    Η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία παράταξη «Ανοιχτή Γραμμή» πήρε τώρα εκλογικό ποσοστό 28,04%, έναντι του 25,43% που είχε αποσπάσει στις προηγούμενες εκλογές. Ανέβασε δηλαδή την εκλογική της απήχηση κατά 10,3%. Κερδίζοντας τώρα 7 έδρες, από 6 που είχε προηγουμένως.

    Πέραν τούτων η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη «Ενιαία» ανέβασε το εκλογικό ποσοστό της από το 6,49% στο 7,06% τώρα , διατηρώντας τις 2 έδρες στο ΔΣ. Τέλος η αριστερόστροφη παράταξη «Πρόταση Προοπτικής» στην οποία εκφράζονται και απόψεις της «Ανταρσύας» απέσπασε το 6,17% των ψήφων, έναντι του 5,78% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές. Διατηρώντας και πάλι 2 έδρες στο συμβούλιο του Συλλόγου.

    Τα έγκυρα ψηφοδέλτια που έπεσαν στις κάλπες ήταν 5.249.



    ΣΧΟΛΙΑ