• Τράπεζες

    Οι νέοι στόχοι των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια και πώς θα επιτευχθούν


    Την Κυριακή ανοίγουν τα χαρτιά τους οι τράπεζες και παραδίδουν στον SSM τους νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η εντολή του επόπτη είναι ότι το 2021 τα NPEs θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στο 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων (από 47% σήμερα), δηλαδή να μειωθούν στα 36-37 δισ. ευρώ, από 88 δισ. ευρώ σήμερα.

    Η Eurobank έχει στόχο να περιορίσει τα  NPEs στην Ελλάδα στο 17%.

    Η Εθνική Τράπεζα στο 17% με 18%.

    Η Alpha Bank επίσης στο 18%.

    Η Τράπεζα Πειραιώς στο 26%, από 52% σήμερα. Η τράπεζα  κουβαλάει μεγαλύτερο όγκο NPEs, λόγω της Αγροτικής Τράπεζας.

    Οι διοικήσεις των τραπεζών κατέληξαν και  στο μείγμα των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουν για να πιάσουν τους στόχους.

    Πώς θα μειωθούν τα δάνεια

    Έτσι αποφάσισαν να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις στεγαστικών.

    Συγκεκριμένα, τα 25 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που πρέπει να είναι η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να προέλθει μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων.

    Στη δεύτερη γραμμή ακολουθούν οι πλειστηριασμοί, με 15 δισ. ευρώ.

    Και τρίτο εργαλείο είναι οι ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, με 10 δισ. ευρώ.

    Επίσης στις εκθέσεις στοχοθεσίας που θα παραδώσουν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον SSM  θα συμπεριλαμβάνονται και προϋπολογισμοί ζημιών, τόσο για τις ζημίες που αναμένονται από το «κούρεμα» κόκκινων δανείων, τις διαγραφές, αλλά και λόγω των τιμών που θα πιάσουν τα χαρτοφυλάκια που θα βγάλουν προς πώληση / τιτλοποίηση, και οι οποίες υπολείπονται σημαντικά από τις τιμές που είναι περασμένα τα δάνεια στα βιβλία των τραπεζών.

    Τα τραπεζικά επιτελεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχουν επιλέξει να κινηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην χρειαστούν νέα κεφάλαια, για να φέρουν σε πέρας τον «άθλο» της μείωσης των προβληματικών δανείων.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τα εργαλεία των πλειστηριασμών και των ρυθμίσεων επηρεάζονται άμεσα, ενώ σημαντικός είναι και ο παράγοντας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.

    Όσο καλύτερα  θα πηγαίνει η οικονομία, οι ρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις θα είναι περισσότερες και θα περιορίζεται το ποσοστό των πλειστηριασμών, σημειώνει τραπεζίτης στο mononews.gr.

    Μάλιστα όπως λέει, το επόμενο διάστημα οι πλειστηριασμοί θα εντατικοποιηθούν, ενώ δεν αναμένεται να βγουν στο σφυρί κατοικίες μικρότερης αξίας από τις 200.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε εκκρεμότητα η Εθνική Ασφαλιστική – Χωρίς απόφαση έληξε το Δ.Σ.



    ΣΧΟΛΙΑ