• Τράπεζες

    Η νέα Eurobank γεννήθηκε-Φωκίων Καραβίας: «Οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται»

    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Η «νέα» Eurobank είναι γεγονός και είναι η πρώτη από τις συστημικές στο ελληνικό banking, που γύρισε και επίσημα σελίδα απαλλαγμένη από «κόκκινα» δάνεια, βάρη και ζημιές.

    Η «γέννηση» της νέας Eurobank, εγκρίθηκε το πρωί της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank Ergasias AE, με την απόσχιση της τραπεζικής δραστηριότητας.

    Η Eurobank όπως και το 20% της FPS (το 80% έχει περάσει στη doValue) βρίσκονται πλέον κάτω από την ομπρέλα της holding εταιρείας Eurobank Ergasias που είναι και η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία.

    Ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας, την Παρασκευή μιλώντας στους μετόχους αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε η τράπεζα από τον Νοέμβριο του 2018 –που ανακοινώθηκε η συγχώνευση με την Grivalia- μέχρι σήμερα που η νέα Eurobank περνά στο αύριο χωρίς τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

    Όπως ανέφερε ο κ. Φωκίων Καραβίας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα υποχωρήσει στο 15%, από 29% στο τέλος του 2019, ενώ τα NPEs ήταν στο 45% προ τριετίας.

    «Οι δεσμεύσεις μας υλοποιούνται» σημείωσε ο κ. Καραβίας.

    Και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι το ποσοστό των NPEs να είναι μονοψήφιο στο τέλος του 2021.

    Δηλαδή στο τέλος του 2020 να έχουν μειωθεί τα «κόκκινα» στα 5,1 δις ευρώ και στο τέλος του 2021 στα 3,4 δις ευρώ.

    Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το μοντέλο των αμιγώς τραπεζικών δραστηριοτήτων, που πρώτη η Eurobank υιοθετεί στην Ελλάδα, έχουν υιοθετήσει και οι τραπεζικοί κολοσσοί Barclays, HSBC, Citibank και βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των holding.

    Στη νέα Eurobank λοιπόν, μεταφέρεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή οι καταθέσεις, τα δάνεια, οι συμμετοχές σε εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού, παραμένουν ως assets τα μεγάλα ακίνητα της Grivalia (πχ το ακίνητο της Ελευθεροτυπίας, το κτίριο Παπαστράτου στον Πειραιά) κ.α..

    Με βάση το σχέδιο διάσπασης, η Eurobank Συμμετοχών θα διατηρήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και μειωμένης εξασφάλισης (junior notes) του project Cairo. Το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης θα μεταβιβαστεί στη doValue, ενώ το 75% θα αποδοθεί, δωρεάν, στους μετόχους της Eurobank Συμμετοχών.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι επαφές του κ. Θοδωρή Καλαντώνη, εκτελεστικού προέδρου της FPS, όπως και της κας Αναστασίας Πασχάλη επικεφαλής του HR της Eurobank με τους 500 εργαζόμενους της τράπεζας, οι οποίοι έχουν κληθεί να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι, με την «εικόνα να είναι καλή» σύμφωνα με πηγές της τράπεζας.

    Όπως είναι γνωστό όσοι μετακινηθούν θα λάβουν 10 μισθούς ως minimum αποζημίωση. Και μάλιστα με ελάχιστο ποσό τις 25.000 ευρώ για τους χαμηλόμισθους. Όσοι έχουν περισσότερα χρόνια εργασίας παίρνουν όλη τη νόμιμη αποζημίωση, με το ποσό να διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα.

    Όσοι πάλι από τους 500 δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μετακινηθούν στη νέα εταιρεία έχουν την εναλλακτική να λάβουν το πακέτο της εθελούσιας και να αποχωρήσουν, καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός εκείνων που ενδεχομένως παραμείνουν στην τράπεζα, αλλάζοντας ωστόσο θέση εργασίας.

    Σε κάθε περίπτωση το τοπίο –για το πόσοι θα ακολουθήσουν τον κ. Καλαντώνη και τον κ. Τάσο Πανούση που θα είναι ο CEO της νέας FPS- θα είναι ξεκάθαρο στις 15 Φεβρουαρίου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία αποδοχής της νέας θέσης από τους 500 εργαζόμενους.



    ΣΧΟΛΙΑ