• Τράπεζες

    Οι αξιωματούχοι της Fed σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων

    • NewsRoom
    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας τον επόμενο μήνα βρίσκονται οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια πιθανή παύση από την πιο απότομη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο το φάσμα των “γερακιών” και των “ήπιων” τονίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει περισσότερη δουλειά να κάνει. Υπάρχει όμως και η ανησυχία ότι οι επιπτώσεις από τις πρόσφατες χρεοκοπίες των τραπεζών θα επιβραδύνουν την οικονομία.

    Πολλοί προειδοποιούν ότι η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού που προκλήθηκε από το τραπεζικό άγχος του περασμένου μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποχώρηση των δαπανών και να επιβαρύνει την ανάπτυξη και τις τιμές, μειώνοντας την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

    Το τι θα πράξουν οι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίαση της 2ης-3ης Μαΐου θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί με την οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αντέξει το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μπορεί να αφήσει ανοιχτή την πόρτα είτε για να διατηρήσει σταθερό το κόστος δανεισμού είτε για να αυξήσει και πάλι το κόστος δανεισμού κατά την επόμενη συνεδρίασή της στα μέσα Ιουνίου, καθώς αξιολογεί το τραπεζικό τοπίο.

    “Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια αυτών των επιπτώσεων και θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη των πιστωτικών συνθηκών και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομία”, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC).

    Ο Γουίλιαμς ήταν το μόνο μέλος της ηγεσίας της Fed που συζήτησε δημοσίως τη νομισματική πολιτική πριν από την έναρξη της περιόδου συσκότισης τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Ο Πάουελ έχει παραμείνει σιωπηλός από τον περασμένο μήνα, εκτός από σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με τη χρηματοπιστωτική ρύθμιση. Η θέση του αντιπροέδρου της Fed είναι κενή από τότε που η Λάελ Μπράιναρντ αποχώρησε για τον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.

    Οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν περιορίσει την πρόσβαση σε πιστώσεις από πέρυσι, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει με ταχείς ρυθμούς το κόστος δανεισμού για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό. Μια απότομη επιτάχυνση αυτής της τάσης μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

    Εάν όμως η τραπεζική πίεση εξασθενίσει και η αγορά εργασίας παραμείνει ισχυρή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να αποφασίσουν ότι χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να καταπνίξουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων της Fed σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν.

    “Είναι ως επί το πλείστον στην ίδια σελίδα για μια τελευταία αύξηση, τον Μάιο, χωρίς καμία παύση πριν από την επίτευξη της κορυφής”, δήλωσε ο Ντέρεκ Ντανγκ, οικονομολόγος στην LH Meyer/Monetary Policy Analytics στην Ουάσιγκτον. “Το δύσκολο σημείο είναι το πότε θα χαλαρώσουμε και κυρίως τι θα πούμε γι’ αυτό”.

    Οι αξιωματούχοι θα έχουν περισσότερα στοιχεία για να μελετήσουν την επόμενη Παρασκευή με την ανακοίνωση του τριμηνιαίου δείκτη κόστους απασχόλησης και την ανάγνωση του Μαρτίου του προτιμώμενου από τη Fed δείκτη πληθωρισμού, του δείκτη τιμών PCE.

    Να σημειωθεί δε ότι οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα από το τρέχον εύρος-στόχο του 4,75% έως 5%, σύμφωνα με την τιμολόγηση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης. Οι διάμεσες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται στο 5,1% μέχρι το τέλος του έτους. Οι προβλέψεις θα επικαιροποιηθούν τον Ιούνιο.

    Ο πρόεδρος του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος δεν ψηφίζει για τη νομισματική πολιτική φέτος, ανήκει στο στρατόπεδο που θέλει να κάνει περισσότερα. Είπε ότι αναμένει ότι τα τραπεζικά ζητήματα θα επιλυθούν χωρίς απότομη ύφεση και τάσσεται υπέρ της αύξησης των επιτοκίων σε ένα εύρος 5,5% έως 5,75%.

    Διαβάστε επίσης:

    Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επανεξελέγη πρόεδρος του FDP



    ΣΧΟΛΙΑ