• Τράπεζες

    Φωτεινή Ιωάννου (Εθνική Τράπεζα): Θα «κοκκινίσει» το 1 στα 5 δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια

    Φωτεινή Ιωάννου

    Φωτεινή Ιωάννου


    «Τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria είναι ενθαρρυντικά. Δεν περιμένουμε πάνω από 15-20% των δανείων που βγαίνουν από να οδηγηθούν σε αδυναμία πληρωμής» ανέφερε στο συνέδριο Fin Forum 2021  η κα Φωτεινή Ιωάννου, γενική διευθύντρια διαχείρισης απαιτήσεων εταιρικής και λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, σημειώνοντας πως ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Αναφορά έκανε και στο project Frontier, την τιτλοποίηση των 6,1 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων, που επιτρέπει στην Εθνική να μειώσει κατά 60% το απόθεμα των NPEs, με στόχο ένα χαμηλό διψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του 2021 και μονοψήφιο ποσοστό το 2022.

    «Διαφοροποιηθήκαμε, σημείωσε η κα Ιωάννου, από τις άλλες τράπεζες όσον αφορά το carve-out. Αυτή την επιλογή την κάναμε συνειδητά γιατί είχαμε και έχουμε την πεποίθηση ότι η ελληνική τραπεζική αγορά Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων  δεν χρειάζεται πάνω από 3-4 servicers και θεωρήσαμε ότι μια λιγότερη πολύπλοκη συναλλαγή, servicer-released, χωρίς carve out θα προσέλκυε το ενδιαφέρον όλων των καθιερωμένων servicers που θέλουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις πλατφόρμες τους».

    Τόνισε ότι η οργανική κερδοφορία της τράπεζας που είναι  ενισχυμένη από τις πρόσφατες συναλλαγές με Ομόλογα του Δημοσίου «επιτρέπει να απορροφήσουμε το όποιο κόστος προκύπτει τόσο από το Frontier όσο και από όλες τις άλλες οργανικές και μη οργανικές ενέργειες που κάνουμε με στόχο την μείωση των NPEs μας αλλά και τις αυξημένες προβλέψεις που έχουμε ήδη πάρει λόγω του covid  -400εκατ ευρώ- ,  χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποιο hive-down. Υπογραμμίζοντας βέβαια ότι αυτό οφείλεται τόσο  το γεγονός ότι η Εθνική Τράπεζα ακολουθεί συντηρητική πολιτική προβλέψεων,  όσο και στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ.

    Ανάχωμα της ΕΤΕ στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων απόρροια του covid-19  είναι:

    -Οι ρυθμίσεις, το 2020 ρυθμίστηκαν 1,2δις ευρώ δάνεια λιανικής κυρίως στεγαστικά, και όπως είπε η κα Ιωάννου το προϊόν Split & settle που ξεκινήσαμε να προσφέρουμε στα μέσα του 2019 έχει μέχρι τώρα οδηγήσει και σε υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από πλευράς δανειοληπτών αλλά και σε χαμηλότερα redefault rates

    -Οι  ρυθμίσεις αλλά και τa single ticket sales  για τα δάνεια των μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

    Πριν από 18 μήνες είχαμε 16δις ευρώ προβληματικά δάνεια (δείκτης 40%) και τώρα  μιλάμε για έναν ορατό στόχο με μονοψήφιο ποσοστό  NPE  στο τέλος του 2022, αυτό  δείχνει ότι η μέχρι τώρα στρατηγική μας αποδίδει, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και υπάρχουν δανειολήπτες που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και στο 2021» παραδέχθηκε η κα Ιωάννου και έκανε αναφορά στα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης:  Γέφυρα 1 –που θα επιδοτεί για 9 μήνες τις δόσεις για 8,5 δις  ευρώ στεγαστικά δάνεια-, το  Γέφυρα 2 που αναμένεται να ψηφιστεί και θα επιδοτεί τις δόσεις δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και στη ρευστότητα που διοχετεύθηκε μέσω ΤΕΠΙΧ, Εγγυοδοτικού (6 δις ευρώ), ενώ όλες οι τράπεζες συνολικά έδωσαν 18-20 δις το 2020 και έχουν παρόμοια πλάνα και για το 2021.

    Φυσικά – ακόμα και μετά από όλα αυτά – θα υπάρχουν δανειολήπτες που θα χρειαστούν ακόμα κι άλλη στήριξη. Γι αυτό όλες οι τράπεζες και οι servicers έχουν σχεδιάσει μια γκάμα από step-up προϊόντα για να βοηθήσουν αυτούς τους δανειολήπτες να ανταπεξέλθουν σε αυτή την συγκυρία. Τα προϊόντα διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα αλλά έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά: είναι βραχυπρόθεσμες λύσεις, είναι εστιασμένα στις ανάγκες των πληγέντων από covid και μόνο και δεν είναι free-for-all.

    Χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όπως είπε: «πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά ,  χρειάζονται 54 διαφορετικές ΚΥΑ για να λειτουργήσει πλήρως ο νόμος, χρειάζεται να χτιστούν πλατφόρμες, χρειάζεται να συμφωνηθεί και να υλοποιηθεί αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών ιδιωτών, χρειάζεται να σχεδιαστεί πως θα λειτουργεί ο φορέας ανάκτησης ακινήτων και φυσικά χρειάζεται να δούμε και στην πράξη πως όλα αυτά που προβλέπονται από τον νόμο θα υλοποιούνται και στα δικαστήρια στους χρόνους που πρέπει. Άρα όπως πάντα ο διάβολος κρύβεται στην υλοποίηση και η επιτυχία αυτού του νόμου θα κριθεί όχι στον σχεδιασμό του αλλά στην εφαρμογή και την υλοποίηση του.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Γεωργακόπουλος (Intrum Hellas): Το ζητούμενο είναι να απελευθερωθεί η οικονομία από τα «κόκκινα» δάνεια

    Δυναμική παρουσία των Στελεχών της Alpha Bank στο Fin Forum 2021

    Χριστίνα Θεοφιλίδη (Εθνική Τράπεζα): Το 90% των εγχρήματων συναλλαγών πραγματοποιείται σήμερα από ATM, APS και online



    ΣΧΟΛΙΑ