• Τράπεζες

    Φωκίων Καραβίας: «Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη»

    • NewsRoom
    Φ.Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Φ.Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Την άποψη πως η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού και να μην ξεχωρίσει αρνητικά, σε οικονομικό επίπεδο, λόγω του δημοσιονομικού ελλείμματος εξέφρασε ο επικεφαλής της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών με τίτλο “Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Η επόμενη μέρα”.

    O κ. Καραβίας επεσήμανε πως για την Ελλάδα το οικονομικό πρόβλημα που την εμφανίζει ως πιο ευάλωτη έχει να κάνει κυρίως με την οικονομική συγκυρία. Ωστόσο όπως τόνισε, δεν είναι όλα τα σημεία αρνητικά για τη χώρα, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης.

    Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχουν εργαλεία που θωρακίζουν το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα, παρατηρώντας πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει μια καθαρά ελληνική κρίση αλλά μια  ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Η κρίση αυτή, ανέφερε ο κ. Καραβίας διαφέρει από την κρίση του 2008, και μοιάζει περισσότερο με την κρίση του 2001 που είχε τεράστιες γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις. Παρατήρησε μάλιστα πως είναι  η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν έχουν ηγετικό ρόλο ενώ παντελώς απούσα είναι και η Ρωσία. «Είναι λάθος να υποθέσουμε ότι η επόμενη μέρα θα είναι ίδια με την προηγούμενη», ανέφερε.

    Μιλώντας κυρίως για τον τραπεζικό τομέα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως οι  τράπεζες αποτελούν μια βασική υποδομή για αυτό και έπρεπε και έμειναν ανοιχτές. Ειδικότερα, όσον αφορά την πολιτική της Eurobank στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ανέφερε πως βασίστηκε σε  τρεις προτεραιότητες. Πρώτον, την ασφάλεια των εργαζομένων της, με πάνω από το 65% εργαζομένων  να εργάζεται από το σπίτι. Δεύτερον, την εξασφάλιση των συναλλαγών, όχι μόνο με φυσικό τρόπο αλλά και τηλεφωνικά και ηλεκτρονικών υπηρεσιών και τρίτον, τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

    Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η τραπεζα εστιάζει στην εξασφάλιση και διατήρηση ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος, στη χρηματοδότηση όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων με νέο κεφάλαιο κίνησης ώστε να επανεκκινήσουν όταν έρθει η στιγμή. Δε θα υπάρξει κανένας βιώσιμος και καλός πελάτης που δε θα στηριχθεί από τις τράπεζες και  τη διαχείριση του κινδύνου να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. Κάτι που όπως ανέφερε πρέπει να αποτραπεί.



    ΣΧΟΛΙΑ