• Τράπεζες

    Fitch: Αναβάθμισε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα προχώρησε το αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Fitch.

    Ειδικότερα, η Fitch  αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε B με θετικό outlook, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank se B+ από B- με σταθερό οutlook και της Τράπεζας Πειραιώς σε Β-  με θετικό outloοk.

    Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,29% 1,57, η Fitch αναφέρει πως η αναβάθμιση σε Β έρχεται μετά από την ισχυρή μείωση των NPLs το 2021, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας.  To θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία για τη περαιτέρω μείωση των κεφαλαίων που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία μέσα στο 2022, χάρη στο πρόσθετο ξεκαθάρισμα στην ποιότητα ενεργητικού και τη βελτίωση της κερδοφορίας.

    Για την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 0,28% 7,09 ,  η αναβάθμιση δύο βαθμίδων αντικατοπτρίζει την ισχυρή πρόοδο της τράπεζας στη μείωση των κόκκινων δανείων, με αποτέλεσμα την μείωση των κεφαλαίων που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. Η προοπτική επαναλαμβανόμενων κερδών της τράπεζας έχουν επίσης βελτιωθεί.

    Για τη Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 η αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή πρόοδο στη μείωση των NPLs την τελευταία διετία. Οι προοπτικές επαναλαμβανόμενων κερδών της τράπεζας έχουν επίσης βελτιωθεί, αν και από μέτρια επίπεδα.

    Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78, η Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση σε B- από CCC+ και τη Βαθμολογία βιωσιμότητας σε «b-» από «ccc+», μετά την ισχυρή πρόοδο στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων της τον τελευταίο χρόνο.

    Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία του οίκου ότι οι πρόσθετες κινήσεις βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού και η ενίσχυση της κερδοφορίας θα μειώσουν περαιτέρω τα κεφάλαια που βαρύνονται από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία το 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ