• Τράπεζες

    Η εξομολόγηση του Έλληνα τραπεζίτη. Όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα απολύθηκαν


    Ένα δύσκολο αγώνα προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων έδωσαν (και συνεχίζουν να δίνουν) τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες τραπεζίτες. Με δεδομένο ότι τα πολλά λεφτά τα έχουν οι διαχειριστές κεφαλαίων στις μεγάλες πρωτεύουσες του χρήματος δηλαδή στο Λονδίνο , στην Νέα Υόρκη , στην Φρανκφούρτη , οι περισσότεροι σχεδόν ζουν μέσα σε ένα αεροπλάνο πηγαίνοντας από την μια πόλη στην άλλη.

    Οι συνθήκες είναι δύσκολες καθώς τα μεγάλα funds και οι ξένες τράπεζες δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ειδικά μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών. Πολλά λεφτά έχουν χαθεί ειδικά το 2015 αφού οι τιμές των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο βυθίστηκαν εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας και των capital controls παρά το γεγονός ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις λάμβαναν διαρκώς μετρά οχύρωσης τους απέναντι σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο λόγω των πολιτικών συνθηκών περιβάλλον.

    Όμως τώρα οι Έλληνες ζητούν για μια ακόμα φορά από τους ξένους που διαχειρίζονται πολλά δισ ευρώ να βάλουν τα χρήματα τους στις ελληνικές τράπεζες ενώ γνωρίζουν ότι τα ίδια αυτά funds είχαν απώλειες στα λεφτά τους έως και 90%. Οι συζητήσεις είναι ατελείωτες και δύσκολα πείθονται οι ξένοι να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα.

    Όσο και να αδιαφορεί κάποιος για τις ελληνικές τράπεζες είναι γεγονός ότι τα ξένα κεφάλαια αντιστοιχούν στο 85 έως 90% των συνολικών κεφαλαίων των αυξήσεων των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών και μόνο το 10 έως 15 % θα τοποθετηθεί από Έλληνες.
    Έλληνας banker ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες μένει σχεδόν μόνιμα στο Λονδίνο (το Σαββατοκύριακο ήταν στην Αθήνα για λίγες ώρες) μιλώντας καθημερινά με ξένες τράπεζες και funds ήδη από τις πρώτες ώρες παρατήρησε ότι οι συνομιλητές του ήταν φρεσκοδιορισμένοι στις θέσεις τους. Αντίκρισε  δηλαδή πολλά νέα πρόσωπα.

    Πάγωσε όταν άκουσε την αλήθεια 

    Εύλογα λοιπόν αναρωτήθηκε: “Μα που είναι οι παλαιοί διαχειριστές κεφαλαίων με τους οποίους συνομιλούσα τα τελευταία χρόνια;” Η απάντηση που έλαβε ούτε την περίμενε ούτε μπορούσε να την φανταστεί. “Έχουν απολυθεί οι περισσότεροι” του είπαν. “Γιατί;” ρώτησε ο Έλληνας τραπεζίτης. Και η απάντηση ήταν : “Μα γιατί προ ετών σας άκουσε , επένδυσε τα χρήματα της εταιρίας στις ελληνικές τράπεζες και τα έχασε. Έτσι λοιπόν η εταιρία τον απέλυσε.”
    Ακούγοντας τις κουβέντες αυτές ο Έλληνας τραπεζίτης πάγωσε. Πως να πουλήσει Ελλάδα σε ξένους διαχειριστές που ξέρουν ότι ο προκάτοχος τους είχε απολυθεί λόγω των άστοχων επενδύσεων που έκανε προ 1 έτους σε ελληνικές τράπεζες;

    Τις τελευταίες ημέρες αυτή ήταν η δυσκολία των τραπεζιτών. Με δεδομένο ότι έως σήμερα τα ξημερώματα δεν είχε ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους τα ξένα funds ζητούσαν να υπογραφούν ρήτρες ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα λάμβανε την επόμενη δόση σύντομα , τότε θα απέσυραν τα χρήματα τους από τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.



    ΣΧΟΛΙΑ