• Τράπεζες

    Eurobank: Στην τελική ευθεία η συναλλαγή με τη doValue – Πώς επηρεάζει ο Covid τη συμφωνία

    Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece

    Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός Πρόεδρος της doValue Greece


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Cairo από τη Eurobank, η διοίκηση της οποίας αναμένει την ολοκλήρωση το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου της αξιολόγησης από τον οίκο DBRS του τρίτου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης θα ανοίξει το δρόμο για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης που θα εγκρίνει τη διανομή στους μετόχους του 75% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine notes) και του 45% των τίτλων χαμηλής διαβάθμισης (junior notes).

    Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να συγκληθεί τον Ιούνιο, ενώ χθες η Επιτροπή Παρακολούθησης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή», έδωσε το πράσινο φως για την προέγκριση της χορήγησης της κρατικής εγγύησης για τα πρώτα δύο SPVs που έχει συστήσει η Τράπεζα στο πλαίσιο της τιτλοποίησης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της τιτλοποίησης η Eurobank προχώρησε στη σύσταση τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού, Cairo No 1 Finance Designated Activity Company, Cairo No 2 Finance Designated Activity Company και Cairo No 2 Finance Designated Activity Company και εξέδωσε ομόλογα συνολικής αξίας 7,5 δις ευρώ. Τα αντίστοιχα SPVs θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων του Ηρακλή.

    Η κρατική εγγύηση αφορά το τμήμα των τίτλων υψηλής διαβάθμισης (senior notes) που έχει εκδώσει η τράπεζα και το οποίο διακρατείται από τη Eurobank.

    Συνολικά οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης, που έχει εκδώσει η Eurobank είναι αξίας 4 δις, οι τίτλοι ενδιάμεσης διαβάθμισης είναι 1,5 δις και χαμηλής διαβάθμισης αξίας 3,5 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα εκτός από το 100% των τίτλων υψηλής διαβάθμισης, έχει διατηρήσει και το 5% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.

    Η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα σηματοδοτήσει και την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την doValue και την καταβολή του σχετικού τιμήματος που αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

    Η συναλλαγή που περιλαμβάνει και την πώληση του 80% της εταιρείας διαχείρισης FPS, έχει τιμολογηθεί στα 248 εκατ. ευρώ σε μετρητά και συνοδεύεται με σύμβαση διαχείρισης 10ετούς διάρκειας μεταξύ της Τράπεζας και της FPS για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε μικρή καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας.

    Συνολικά η FPS θα διαχειρίζεται «κόκκινα» ανοίγματα ιδιοκτησίας της Τράπεζας και τρίτων ύψους 26 δις ευρώ, διαθέτοντας ηγετική θέση ως ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα. Η συμφωνία με τον ιταλικό όμιλο doValue προβλέπει την πώληση του μέρους των τίτλων ενδιάμεσης (20%) και χαμηλής διαβάθμισης στον ιταλικό όμιλο έναντι τιμήματος 15 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το ξέσπασμα της κρίσης δεν επηρεάζει το ύψος του τιμήματος, που αποτελεί μια στρατηγική επιλογή και η συναλλαγή θα εκτελεστεί με βάση τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών.

    Οι επιπτώσεις της κρίσης αναμένεται να μετρηθούν σταδιακά στο ύψος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω Covid-19, επηρεάζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις ανακτήσεις που θα επιτευχθούν στο νέο περιβάλλον της ύφεσης που προκαλείται στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο.

    Σαφές είναι πάντως ότι η οικονομική κρίση ως παράγωγο της υγειονομικής κρίσης θα αυξήσει τα υπό διαχείριση κόκκινα δάνεια που θα αναλάβει ο ιταλικός όμιλος, ο οποίος επηρεάζεται με τη σειρά του από την υγειονομική κρίση στη γειτονική χώρα, που μετρά περί τα 27.000 θύματα από την πανδημία.



    ΣΧΟΛΙΑ