• Τράπεζες

    Eurobank: Στα 57 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Βελτίωση σε όλα τα επίπεδα παρουσίασαν στο α’ τρίμηνο του έτους τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας Eurobank.

    Υπό την καθοδήγηση του CEO της τράπεζας κ. Φωκίωνα Καραβία, το τρίμηνο έκλεισε με καθαρά κέρδη 57 εκατ. ευρώ, έναντι 34 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017 ενώ τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων διατηρήθηκαν σταθερά σε ετήσια βάση στα 200 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, οι λειτουργικές δαπάνες ήταν μειωμένες κατά 1,3% έναντι του α΄ τριμήνου του 2017.

    Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ανήλθαν σε 33 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση.

    Εξίσου σημαντική εξέλιξη υπήρξε ο αρνητικός σχηματισμός νέων Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) κατά 210 εκατ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεων προς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 60 μ.β. έναντι του δ’ τριμήνου 2017 σε 56,1%.

    Την ίδια περίοδο, καταγράφηκε αύξηση καταθέσεων κατά 1,3 δισ. ευώ στην Ελλάδα και 1,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου.

    Παράλληλα, η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά 4 δισ. ευρώ από το τέλος 2017 σε 3,9 δισ. ευρώ.

    Ο δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών CET1 διαμορφώθηκε στο 15,1% και συνολικής επάρκειας στο 17,8%.

    Υπενθυμίζεται πως η Eurobank ολοκλήρωσε με επιτυχία την Άσκηση Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων – Stress Test χωρίς κεφαλαιακό έλλειμμα.

    Φ. Καραβίας: Βασική προτεραιότητα η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs)

    «Τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου 2018 της Eurobank ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τις επιχειρηματικές μας προτεραιότητες για το έτος. Η Τράπεζα παρέμεινε κερδοφόρα με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε €57εκ. και τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη να διατηρούνται σταθερά στα €200εκ. Η κερδοφορία των διεθνών μας δραστηριοτήτων αυξήθηκε κατά 22% σε ετήσια βάση, καθώς το κόστος κινδύνου μειώνεται σε όλες της χώρες της περιοχής όπου δραστηριοποιούμαστε.

    Η κεφαλαιακή μας βάση, η οποία αποδείχθηκε ανθεκτική στην πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε σε 15,1% (δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων), με το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται σε 17,8%, από τους υψηλότερους στον κλάδο.

    H διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Ο σχηματισμός νέων NPEs παρέμεινε αρνητικός άνω των €200εκ. το Α΄ τρίμηνο, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε, ενώ οι προβλέψεις προς τα NPEs αυξήθηκαν.

    Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και στις επερχόμενες αλλαγές του Νόμου 3869/2010, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018.

    Στον τομέα της ρευστότητας, οι πρώτοι τρεις μήνες τους 2018 ήταν εξαιρετικοί, καθώς η εξάρτηση από τον ELA μειώθηκε στο μισό, σε λιγότερο από €4δισ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, ενώ στις χορηγήσεις, η τάση αύξησης των επιχειρηματικών δανείων, που είδαμε το 2017, επιβεβαιώθηκε και στο Α΄ τρίμηνο 2018.

    Παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον πολλαπλασιάζονται, η Ελλάδα
    πλησιάζει προς το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Eurobank εστιάζει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των πελατών της, ιδιαίτερα της δυναμικής
    επιχειρηματικότητας, ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.»



    ΣΧΟΛΙΑ