• Τράπεζες

    Eurobank: Η Γ.Σ. αποφασίζει για τον απογαλακτισμό της από τα κόκκινα δάνεια, με τη δημιουργία της νέας Τράπεζας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank


    Τη δημιουργία της νέας Eurobank, που θα αποτελεί μια καθαρή τράπεζα, απαλλαγμένη από κόκκινα δάνεια καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, που συγκαλείται για σήμερα στις 10 π.μ.

    Η νέα Eurobank, που θα σχηματιστεί μέσω του μοντέλου hive down, δηλαδή της απόσχισης των βασικών δραστηριοτήτων της Τράπεζας, θα αποτελέσει θυγατρική της «Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών ΑΕ», η οποία θα είναι εισηγμένη στο ΧΑ.

    Το μοντέλο hive down εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από πιστωτικό ίδρυμα – έχει προηγηθεί άλλη μια περίπτωση φαρμακευτικής εταιρείας – αλλά θα αποτελέσει πιλότο και για άλλες τράπεζες στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων που το 2019 μπαίνει στην τελική ευθεία. Η μέθοδος αποτρέπει την ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη για αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, όταν αυτή εγγράφει ζημιές στον ισολογισμό της.

    Στη νέα Eurobank, που δημιουργείται ως διάδοχο σχήμα, θα μεταφερθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή οι καταθέσεις, τα δάνεια, οι συμμετοχές σε εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού κ.α. Δεν θα φέρει το διακριτικό τίτλο Ergasias, ο οποίος παραμένει στην εταιρεία συμμετοχών.

    Με βάση το σχέδιο διάσπασης, η Eurobank Συμμετοχών θα διατηρήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και μειωμένης εξασφάλισης (junior notes) του project Cairo. Το 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης θα μεταβιβαστεί στη doValue, ενώ το 75% θα αποδοθεί, δωρεάν, στους μετόχους της Eurobank Συμμετοχών.

    Ο απογαλακτισμός της Eurobank από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συντελείται από το 2019, έτος κατά το οποίο η Τράπεζα μειώνει κατά 10,3 δις ευρώ το χαρτοφυλάκιο των NPEs. Στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα έχουν μειωθεί στα 6,4 δις από 16,7 δις στο τέλος του 2018. Στο τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί στα 5,1 δις ευρώ και στο τέλος του 2021 στα 3,4 δις ευρώ.

    Η νέα Eurobank θα διαθέτει ίδια κεφάλαια 4,2 δις ευρώ (περιλαμβάνεται και ο αναβαλλόμενος φόρος) καθώς και τους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 950 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό της κεφάλαιο θα ανέρχεται σε 4,05 δις ευρώ, διαιρούμενο σε 3.683.244.830 μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,10 ευρώ η κάθε μία. Τα δικαιώματα του ΤΧΣ, που κατέχει 52.080.673 μετοχές της και αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,40% περίπου επί του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Συμμετοχών, θα ισχύουν και έναντι της νέας Eurobank.



    ΣΧΟΛΙΑ