• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το καλοκαίρι-Στόχος η αποχώρηση 800 εργαζομένων

    Εθνική Τράπεζα: Προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Bain/Fortress/Dovalue για το Project Frontier

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    O covid-19 επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας, η οποία χθες ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 409 εκατ ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 131 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

    Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει και νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου μέσα στη χρονιά –πιθανόν το καλοκαίρι- και για το λόγο αυτό έλαβε προβλέψεις ύψους 90 εκατ ευρώ.

    Το προηγούμενο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 ολοκληρώθηκε φέτος τον Φεβρουάριο και αποχώρησαν συνολικά 1.100 εργαζόμενοι, οι 300 εκ των οποίων μέσα στο 2020. Το ανώτερο ποσό αποζημίωσης και bonus διαμορφώθηκε στις 170.000 ευρώ. Και η τράπεζα πέτυχε την μείωση δαπανών προσωπικού κατά 8% σε ετήσια βάση. Με το νέο πρόγραμμα που θα μπει σύντομα σε εφαρμογή στόχος είναι να αποχωρήσουν άλλοι 800 εργαζόμενοι.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, αλλά και την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, η τράπεζα μένει προσηλωμένη στο στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

    Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του CEO της κ. Παύλου Μυλωνά ότι η ψηφιακή τραπεζική εξελίσσεται ραγδαία και ότι θα οδηγηθούμε σε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό λειτουργικό μοντέλο για τις εταιρείες και ειδικότερα τις τράπεζες.

    Η Εθνική επιτάχυνε στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και πέτυχε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 60% και πλέον, με τους ενεργούς χρήστες να αγγίζουν τα 1,4 εκατομμύρια τον Απρίλιο (καταγράφοντας αύξηση κατά 51% σε ετήσια βάση), ενώ περισσότεροι από 130.000 πελάτες να έχουν εγγραφεί σε ψηφιακά δίκτυα από την αρχή του έτους.

    Σε ότι αφορά τώρα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, η μείωση τους συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2020, με τα «κόκκινα» δάνεια να περιορίζονται κατά 200 εκατ ευρώ σε τριμηνιαία βάση, στα 10,4δις ευρώ.

    Όμως η πανδημία έφερε την ανατροπή. Και η βελτίωση που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, αναστράφηκε μερικώς τον Μάρτιο, αντανακλώντας την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΤΕ στην ανακοίνωση της, η εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσης καταβολής οφειλών αναμένεται να έχει θετικά οφέλη με αναδρομική ισχύ.

    Και σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας «η Εθνική αντιμετώπισε αποφασιστικά το ζήτημα των προβλέψεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, σχηματίζοντας προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους σχεδόν 500 εκατ ευρώ».

    Το προηγούμενο διάστημα η ΕΤΕ δέχθηκε περισσότερα από 60.000 αιτήματα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο πλαίσιο διευκόλυνσης καταβολών -«πάγωμα» δόσεων- που αντιστοιχούν σε υπόλοιπα δανείων ύψους 4 δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ