• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία η νέα εθελουσία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα 2.0: Το σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 6 δισ. ευρώ η ελάχιστη χρηματοδότηση

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Η νέα εθελούσια, η τιτλοποίηση των 6 δισ. ευρώ και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι οι τρεις προτεραιότητες της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, είναι τα κυρίαρχα θέματα τα οποία θα έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Το πρόγραμμα της νέας –και τελευταίας- εθελούσιας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να «κλειδώσουν» οι όροι του πακέτου μόλις δοθεί η έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου και στόχος είναι η αποχώρηση 700-800 εργαζομένων. Θα δίνει στοχευμένα κίνητρα σε περιπτώσεις υπαλλήλων που έχουν καταργηθεί οι θέσεις ευθύνης τους. Η διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής επεξεργάζεται προς το παρόν τα κίνητρα που θα δίνει το πακέτο, ώστε να εξασφαλιστεί μέγιστη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

    Όπως είναι γνωστό η ΕΤΕ έχει πάρει πρόβλεψη ύψους 90 εκατ ευρώ ακριβώς για να καλύψει τη δαπάνη της νέας εθελούσιας. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα απασχολεί 8.200 υπαλλήλους και το δίκτυο της αριθμεί 390 καταστήματα.

    Με την εθελούσια θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 30 και ο αριθμός των καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε το προηγούμενο πρόγραμμα εθελούσιας με το οποίο αποχώρησαν 1.100 εργαζόμενοι.

    Η διοίκηση της Εθνικής «τρέχει» ολοταχώς την τιτλοποίηση Frontier, ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος είναι να επιβιβαστεί στο όχημα του «Ηρακλή» μέσα στο Νοέμβριο. Με την τιτλοποίηση η τράπεζα θα απαλλαγεί από τα 2/3 του προβληματικού της χαρτοφυλακίου (στα 10 δις ευρώ). Η τιτλοποίηση περιλαμβάνει 200.000 δάνεια, 90.000 οφειλετών και για τη διαχείριση τους η Εθνική θα συνεργαστεί με κάποιο από τους μεγάλους servicers που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου της εξυπηρέτησης των κόκκινων δανείων.

    Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕ από τον Ιούνιο 2018 μέχρι τον Ιούνιο 2020 έχει προχωρήσει στην πώληση τεσσάρων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων (τα Earth, Symbol, Mirror, Icon) συνολικού ύψους 5,7δις ευρώ.

    Στο μεταξύ η τράπεζα κατευθύνει τους επιλέξιμους πελάτες της προς το πρόγραμμα «Γέφυρα» που επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού δανείου για διάστημα 9 μηνών. Για τον CEO της ΕΤΕ κ. Παύλο Μυλωνά, είναι προτεραιότητα να διευκολυνθούν οι πελάτες της τράπεζας που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

    Ο ίδιος εκτιμά πως «το ζήτημα των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμο», και όπως έχει δηλώσει «υπάρχουν λύσεις για τους πελάτες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και θα τους δοθεί κι άλλος χρόνος από τις τράπεζες».

    Τα μορατόρια είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου και τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών είναι ύψους 3,5δις ευρώ. Και συγκεκριμένα στεγαστικά ύψους 1,5 δις ευρώ, 1,8δις ευρώ εταιρικά δάνεια, 100εκατ ευρώ καταναλωτικά και 200 εκατ. ευρώ δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.

    Λύση όμως πρέπει να δοθεί και με την Εθνική Ασφαλιστική καθώς η πώληση της εταιρείας είναι μονόδρομος, ωστόσο ο μοναδικός ενδιαφερόμενος «παίζει» καθυστερήσεις καθώς επιδίωξη του είναι να αποκτήσει την εταιρεία με το μικρότερο δυνατόν τίμημα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ