• Τράπεζες

    Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες

    πηγή: pixabay.com


    Αργά μεν, σταθερά δε, οι καταθέσεις επιστρέφουν και πάλι στα τραπεζικά γκισέ. Τα υπόλοιπά τους αυξήθηκαν κατά 10 δισ. ευρώ τους τελευταίους 14 μήνες και ταυτόχρονα τα νοικοκυριά ανανεώνουν τις προθεσμιακές τους καταθέσεις. Το τελευταίο διάστημα άνοιξαν ή ανανεώθηκαν καταθέσεις προθεσμίας πάνω από 10 δισ. ευρώ.

    Οι τραπεζίτες προσδοκούν πως η εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του ELA και την έξοδο της χώρας από την εποχή των μνημονίων, θα δώσει νέα ώθηση στην επιστροφή ποσών που συνεχίζουν να μένουν αποθησαυρισμένα σε θυρίδες και σεντούκια ή παραμένουν σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Ο στόχος είναι μέσα στο 2018 να επιστρέψουν πάνω από 6 δισ. ευρώ. Ήδη το πρώτο εξάμηνο οι επιστροφές είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο τα ποσά που παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος συνεχίζουν να είναι υψηλά. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 10 με 12 δισ. ευρώ εταιρικών καταθέσεων μπορούν να επαναπατριστούν από το εξωτερικό, ενώ και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να κρατούν «κρυμμένα» άλλα άλλα 10 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου 2018, τα υπόλοιπα των καταθέσεων διαμορφώθηκαν στα 129,43 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το χαμηλό σημείο των 119 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2017 και κατά 7,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015, που επιβλήθηκαν τα capital controls.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούνιο τα υπόλοιπα των καταθετικών λογαριασμών αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τα νοικοκυριά που αύξησαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες κατά 1,08 δισ. ευρώ.

    Τα κίνητρα

    Τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι στην τάση επιστροφής συνετέλεσε το γεγονός ότι το «φρέσκο» χρήμα, τα ποσά δηλαδή που βγαίνουν από θυρίδες και στρώματα και κατατίθενται στις τράπεζες ή έρχονται με έμβασμα από το εξωτερικό, είναι «ελεύθερο» από περιορισμούς και ο καταθέτης μπορεί μα προχωρήσει στην πλήρη ανάληψη του όποτε το θελήσει. Και αυτό παρότι τα επιτόκια καταθέσεων βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς δεν ξεπερνούν το 0,75% ακόμα και στους προθεσμιακούς λογαριασμούς και για ποσά πάνω από 200.000 ευρώ.

    Βέβαια, υψηλότερα επιτόκια προσφέρουν κάποιες συνεταιριστικές τράπεζες, στις οποίες τα επιτόκια για «φρέσκο» χρήμα στις 3μηνες και 6μηνες καταθέσεις προθεσμίας μπορούν να προσεγγίσουν και το 1,5%.

    Όμως σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, αφού για παράδειγμα στη Γερμανία τα επιτόκια καταθέσεων είναι αρνητικά. Στην περίπτωση αυτή ο καταθέτης όχι μόνο δεν εισπράττει τόκο αλλά «πληρώνει» και φύλακτρα στην τράπεζα στην οποία διατηρεί την κατάθεση του.

    Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, θετικό αντίκτυπο στην επιστροφή των καταθέσεων έχει το γεγονός ότι οι πολίτες έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος να φύγει η χώρα από τη ζώνη του ευρώ.

    Οι καταθέτες γνωρίζουν επίσης ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στις αναλήψεις για το «φρέσκο» χρήμα και ταυτόχρονα αντιλήφθηκαν ότι έχουν χάσει σημαντικά ποσά από τόκους, τα χρόνια που φύλαγαν τα χρήματα σε θυρίδες και σεντούκια.

    Τέλος, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων θεωρούν ότι είναι «καλό» για την τσέπη τους ακόμα και το μικρό επιτόκιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία τραπεζών με τη doBank



    ΣΧΟΛΙΑ