• Τράπεζες

    Επιδότηση στεγαστικών δανείων αντί παράτασης της προστασίας για την πρώτη κατοικία προωθεί η κυβέρνηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    πλειστηριασμοί


    Την επιδότηση των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, θα θέσει σήμερα η κυβέρνηση στους επικεφαλής των θεσμών.

    Η επιδότηση της δόσης των στεγαστικών δανείων συζητήθηκε χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ως εναλλακτική λύση αντί της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα και την οποία οι θεσμοί φαίνεται τελικώς να απορρίπτουν.

    Υπενθυμίζεται ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους λήγει στα τέλη Απριλίου και η κυβέρνηση διαπραγματεύεται την παράταση έως τα τέλη του 2020 ή για έξι τουλάχιστον μήνες ακόμη.

    Η κυβέρνηση προωθεί τη λύση της επιδότησης των δόσεων των στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της επιδότησης των τόκων τις επιχειρήσεις, επιχειρώντας να διευρύνει το πεδίο προστασίας που υπάρχει σήμερα. Στόχος είναι στις προστατευόμενες κατηγορίες να ενταχθούν και όσοι αντιμετωπίζουν ήδη ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση του στεγαστικού τους δανείου για την πρώτη τους κατοικία λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση της επιδότησης θα αφορά νοικοκυριά με εργαζόμενους των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματίες που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους ΚΑΔ που έχουν πληγεί από την κρίση. Οι πόροι των προγράμματος θα προέλθουν από τις κρατικές εγγυήσεις και η επιδότηση θα καλύψει όλες τις δόσεις του 2020.

    Με δεδομένο ότι η επιδότηση των δόσεων θα καλυφθεί από το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων, η κυβερνητική πρόταση θα απαιτήσει την έγκριση από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., προς την οποία η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τη σχετική πρόταση αφού υπάρξει προηγουμένως πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ