• Τράπεζες

    Επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα ο ιταλικός όμιλος BFF Banking Group

    Michele Antognoli, αντιπρόεδρος διεθνών αγορών του BFF Banking Group


    Με τα χρέη των νοσοκομείων προς τους ιδιώτες να ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ, ο τομέας των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για επιχειρήσεις όπως ο ιταλικός όμιλος BFF Banking Group, που εξειδικεύεται στο factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής.

    Πρόκειται για μια υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να εκχωρήσει πλήρως μελλοντικές απαιτήσεις που έχει από το δημόσιο, μεταβιβάζοντας την εν λόγω απαίτηση έναντι τιμήματος, δηλαδή με discount εν είδει προμήθειας που σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο διεθνών αγορών του BFF Banking Group κ. Michele Antognoli διαμορφώνεται σε εύλογα επίπεδα.

    Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος εξόφλησης των προμηθευτών του δημοσίου διαμορφώνεται στη χώρα μας στις 200 – 300 ημέρες, ο όμιλος BFF παρέχει με αυτό τον τρόπο ρευστότητα στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το δημόσιο τομέα, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν τις ταμειακές τους ροές , αλλά και την εικόνα των ισολογισμών τους, αφού οι απαιτήσεις αυτές παύουν να εμφανίζονται στις οικονομικές τους καταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό το factoring χωρίς δικαίωμα αναγωγής, στον οποίο εξειδικεύεται ο όμιλος BFF Banking, αποτελεί όχι μόνο προνομιακό πεδίο, αλλά και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των τραπεζών, που ναι μεν δραστηριοποιούνται στο factoring, αλλά υπό τη μορφή προεξόφλησης μελλοντικών απαιτήσεων, χωρίς δηλαδή να αναλαμβάνουν τον πιστωτικό κίνδυνο αυτών των οφειλών.

    Σε ενημέρωση τύπου που πραγματοποίησε χθες ο κ. Χρήστος Θεοδοσίου Relationship Manager του ομίλου προανήγγειλε την επέκταση των εργασιών του στην Ελλάδα, εντάσσοντας στο πελατολόγιό του και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και εταιρείες από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ή των κατασκευών, πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών και των παρόχων ιατρικού εξοπλισμού, που αποτελούν μέχρι σήμερα το βασικό πυρήνα των εργασιών του. Ο όμιλος BFF Banking Group δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2017 και σήμερα διαθέτει τζίρο 65 εκατ.  ευρώ.

    Το ιστορικό

    Η εξειδίκευση του ομίλου συνδέεται με την πολύχρονη παρουσία του στον κλάδο του factoring χωρίς αναγωγή και συγκεκριμένα από το 1985, όταν ιδρύθηκε στην Ιταλία το 1985, με πρωτοβουλία μιας ομάδας βιομηχανικών φορέων στη φαρμακευτική και βιοϊατρική βιομηχανία. Ο αρχικός κλάδος της εταιρείας αφορούσε τη διαχείριση των απαιτήσεων από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας στην Ιταλία. Το 1990 η εταιρεία ξεκίνησε να προσφέρει στους πελάτες της την δυνατότητα εκχώρησης επιχειρηματικών απαιτήσεων χωρίς δικαίωμα ανάγωγης.

    Το 2010 ο Όμιλος BFF Banking Group ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ισπανία για να εξυπηρετήσει πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στη συγκεκριμένη αγορά αυτή, ενώ το 2014 ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Πορτογαλία.

    Έπειτα από την παροχή τραπεζικής άδειας το 2013, η Τράπεζα άρχισε να προσφέρει την δυνατότητα για online προθεσμιακές καταθέσεις σε πελάτες λιανικής και εταιρειών στην Ιταλία (2014) την Ισπανία (2015), τη Γερμανία (2016), στη συνέχεια, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ολλανδία (2019), προοπτική που δεν αποκλείστηκε και για την Ελλάδα από τον αντιπρόεδρο του ομίλου στη χθεσινή συνέντευξη.

    Το 2016, ο Όμιλος BFF Banking Group επέκτεινε το διεθνές του αποτύπωμα με την εξαγορά του ηγετικού ομίλου στη διαχείριση απαιτήσεων του δημόσιου τομέα στην Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Τον Απρίλιο του 2017 εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Ιταλίας (MTA) και άρχισε να λειτουργεί στην Ελλάδα και αργότερα το 2018 στην Κροατία. Την ίδια χρονιά ο Όμιλος BFF Banking Group άνοιξε ένα υποκατάστημα στη Λισαβόνα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας στην Πορτογαλία (ενεργή από το 2014).

    Το 2019, ο Όμιλος ενίσχυσε περαιτέρω τη διεθνή του ανάπτυξη και έντεινε την ηγετική του θέση στην Ισπανία με την εξαγορά της IOS Finance, ενός εκ των ανταγωνιστών του Ομίλου BFF Banking Group στην αγορά. Ξεκίνησε τις διασυνοριακές δραστηριότητες στη Γαλλία και άνοιξε τραπεζικό υποκατάστημα στην Πολωνία, προσφέροντας προθεσμιακές καταθέσεις σε πελάτες λιανικής και επιχειρήσεις. Ο Όμιλος BFF Banking Group αξιολογήθηκε για πρώτη φορά από το διεθνή οίκο Moody’s στη βαθμίδα Ba1 με θετική προοπτική.

    Ο Όμιλος BFF Banking Group δραστηριοποιείται σήμερα σε 9 χώρες: Ιταλία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία, καθώς και σε Γερμανία, Ιρλανδία και  Ολλανδία με προθεσμιακές καταθέσεις, εξυπηρετώντας συνολικά 12 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Διαχειρίζεται 3,6 δισ. ευρώ σε δάνεια πελατών, είναι σταθερά κερδοφόρος και αν και παρότι ή εξαιτίας του ότι, οι συναλλαγές του έχουν να κάνουν με το δημόσιο, διαθέτει δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,5%. Αξιολογήθηκε από το διεθνή οίκο Moody’s στη βαθμίδα Ba1 με θετική προοπτική.

    Ποιος είναι ο Michele Antognoli

    Ο Michele Antognoli εντάχθηκε στο BFF Banking Group το 2015 και τώρα εργάζεται στην εταιρεία με πολυεπίπεδο ρόλο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Πριν από την ένταξή του στον όμιλο BFF, πέρασε 3 χρόνια στη Zurich Insurance (2012-2015) ως Διευθυντής Στρατηγικής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως Business Analyst στην Bain & Company.

    Είναι επαγγελματίας λογιστής και ελεγκτής.

    Ο Michele Antognoli είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος Τραπεζών, Ασφαλίσεων και Αγορών Κινητών Αξιών από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Αποφοίτησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Sant-Anna School of Advanced Studies. Πέρασε μια περίοδο σπουδών και στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και στο London School of Economics.



    ΣΧΟΛΙΑ