• Τράπεζες

    Ένταση οικονομικού επιτελείου – τραπεζών για τα «κουρέματα» στο ΓΕΦΥΡΑ 2 – Όλο το παρασκήνιο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα... «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μπαράζ αντιδράσεων που προέρχονται από τις τράπεζες έχει προκαλέσει η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τον τρόπο διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2».

    Το πλαίσιο υποχρεώνει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, έως και «κούρεμα» του δανείου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί τραπεζικά στελέχη επικοινωνούσαν το ένα μετά το άλλο με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο πλαίσιο, το οποίο θα μετατραπεί σύντομα και σε νόμο του κράτους. Τα ίδια στελέχη μάλιστα, διεμήνυαν πως δεν γνώριζαν το σχέδιο ούτε είχαν δώσει την έγκρισή τους πριν αποσταλεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

    Υπήρχε συμφωνία μέσω… e-mail

    Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το πλαίσιο που υιοθετείται για το «ΓΕΦΥΡΑ 2» και περιλαμβάνει ακόμα και «κούρεμα» δανείου, δεν είναι κάτι παραπάνω από μια αντιγραφή του ευρωπαϊκού πλαισίου. Μια ευρωπαϊκή «ντιρεκτίβα» δηλαδή, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από το 2018!

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως η DG Comp ακόμα και αν διαφωνεί με το σχέδιο, αναγκάστηκε να το εγκρίνει καθώς πληροί όλους τους όρους της ευρωπαϊκής οδηγίας, συνεπώς είναι σύννομο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Αρμόδιες πηγές τονίζουν εξάλλου, πως οι τράπεζες ήταν απόλυτα σύμφωνες με το ελληνικό σχέδιο και είχαν δώσει το «πράσινο φως» πριν αποσταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, η προεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες δεν είχε γίνει με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά με ανταλλαγή e-mail, συνεπώς οι ισχυρισμοί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πέφτουν στο «κενό».

    Οι ίδιοι εκτιμούν δε, πως οι τράπεζες ενέκριναν την αποστολή της πρότασης στην DG Comp, θεωρώντας βέβαιο πως θα «κοπεί» με συνοπτικές διαδικασίες από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς την προηγούμενη δεκαετία κάθε σκέψη για «κούρεμα» κεφαλαίου αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους θεσμούς.

    Το επίμαχο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια

    Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι τράπεζες θα πρέπει να προβούν υποχρεωτικά στις ακόλουθες ενέργειες:

    Στην περίπτωση ρύθμισης «κόκκινου» δανείου:

    1. Να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστον 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλ. όσο διαρκεί η επιδότηση) και
    2. Να παρέχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

    α. μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμής, ή/και

    β. διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων, ή/και

    γ. διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια,  όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής άξιας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κλπ), ή/και

    δ. επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, και

    1. Να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Γέφυρα ΙΙ: «Παράθυρο» για «κούρεμα» δανείου και μείωση επιτοκίου

    Εξαιρέσεις με ονοματεπώνυμο από τους πλειστηριασμούς

    Θ.Σκυλακάκης: Εξετάζεται νέα ρύθμιση χρεών και επανένταξη οφειλετών σε ρυθμίσεις που έχασαν χωρίς δική τους ευθύνη

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ