Τράπεζες

Ένα εκατομμύριο οι χρήστες του «mobile banking» στην Ελλάδα

  • NewsRoom


Οι Έλληνες πολίτες φαίνεται να έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια του mobile banking και να το έχουν βάλει για τα καλά στην καθημερινότητά τους, αφού οι χρήστες των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του GSMA που παρουσιάστηκαν στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, το συνολικό ποσό μεταφοράς χρημάτων μέσω φορητών συσκευών ανέρχεται σε ημερήσια βάση διεθνώς σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περίπου 690 εκατομμύρια ενεργοποιημένοι λογαριασμοί (αύξηση 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) σε 90 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σε φορητές συσκευές που δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, πραγματοποίησης πληρωμών κλπ.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια των παρουσιάσεων του συνεδρίου, η τάση αύξησης του ψηφιακού χρήματος θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια.

Ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές δίνει, μεταξύ άλλων, το εντυπωσιακό στοιχείο που ανακοινώθηκε ότι πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν χρήση του διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο μέχρι το 2025, ποσοστό που ξεπερνά το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σήμερα ήδη κάνουν χρήση του διαδικτύου μέσω του κινητού τους περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Επίσης ώθηση στις ψηφιακές συναλλαγές δίνει η ραγδαία ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things) που δημιουργεί τον διασυνδεδεμένο κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανώτερος αντιπρόεδρος στον τομέα της Καινοτομίας της Visa Europe, Bill Gajda, ότι ήδη σε πόλεις, όπως το Λονδίνο μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει το σύνολο των καθημερινών του πληρωμών, ψηφιακά μέσω του κινητού του τηλεφώνου, χωρίς την χρήση καθόλου μετρητών ή ακόμη και πλαστικού χρήματος. Κάτι που σταδιακά θα μπορεί να γίνεται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις του κόσμου.

Ελλάδα – Άνοδος πληρωμών μέσω κινητών εφαρμογών

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλη άνοδος ψηφιακών συναλλαγών παρατηρείται και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα στο mobile banking, οι ενεργοί πελάτες στη χώρα μας, ξεπέρασαν το 2017 το ένα εκατομμύριο από περίπου 550.000 την προηγούμενη χρονιά, ο αριθμός των εγχρήματων συναλλαγών τα 4 εκατ. από δύο εκατ. πέρυσι, ενώ η αξία τους το 1,6 δισ. από 800 εκατ. πέρυσι. Όπως γενικότερα αναφέρουν τραπεζικά στελέχη οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τα εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό για την ενίσχυση των ψηφιακών συναλλαγών, προς γενικότερο όφελος της οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τo mobile banking διεθνώς θα εξελιχθεί στο ισχυρότερο εναλλακτικό ψηφιακό τραπεζικό δίκτυο, καθώς θα συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του μεγαλύτερου αριθμού των συναλλασσομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Στις 9 το βράδυ η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιατί οι τραπεζίτες βάζουν βέτο στον εξωδικαστικό κάτω των 20.000 ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: To ΥΠΟΙΚ αναζητεί 135 νέους ελεγκτές για την Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος


ΣΧΟΛΙΑ