• Τράπεζες

    ΕΚΤ: «Απόλυτα έτοιμη» για νομισματική τόνωση τον Ιούνιο


    H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «απόλυτα έτοιμη» να παράσχει περαιτέρω νομισματική τόνωση ακόμα και τον Ιούνιο για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας τον Απρίλιο.

    Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν στη συνεδρίαση ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα εφαρμοστεί με ευέλικτο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι μια ανάκαμψη τύπου «V» της οικονομίας δεν είναι πιθανή.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν απόλυτα έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του και δυνητικά τα υπόλοιπα εργαλεία του, αν με βάση τις πληροφορίες που θα είχε στη διάθεση του πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου έκρινε ότι το μέγεθος της τόνωσης ήταν κατώτερο των περιστάσεων» αναφέρεται σύμφωνα με το Reuters στα πρακτικά.

    Αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά 375 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ ορισμένοι τοποθετούν την αύξηση στα 750 εκατ. ευρώ.

    Οι αξιωματούχοι αναμένεται επίσης να συζητήσουν τον Ιούνιο κατά πόσον θα αγοράσουν εταιρικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατηγορία «junk».

    «O αριθμός των “έκπτωτων αγγέλων” αυξάνεται, ενώ υποβαθμίσεις εκδοτών υψηλής απόδοσης είναι πολύ συχνότερες» υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Ίζαμπελ Σνέιμπελ, εκπρόσωπος της Γερμανίας στο Δ.Σ.



    ΣΧΟΛΙΑ