• Τράπεζες

    Credit Suisse: Μήνυση εναντίον των ελβετικών αρχών για τη διαγραφή των ΑΤ1 ομολόγων

    • NewsRoom


    Οι ομολογιούχοι της Credit Suisse που υπέστησαν πλήγμα άνω των 17 δις δολαρίων από την διαγραφή των ΑΤ1 ομολόγων προχωρούν σε μήνυση εναντίον των ελβετικών αρχών.

    Ειδικότερα, επενδυτές, κάτοχοι ομολόγων αξίας 4,5 δις δολαρίων έκαναν την πρώτη κίνηση, ύστερα από ένα μήνα αναταραχής μετά την αναγκαστική σύμπραξη της προβληματικής τράπεζας με τη UBS, με την δικηγορική εταιρεία που τους εκπροσωπεί, την Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, να αναφέρει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα ώστε να επιτευχθεί η επανόρθωση της ζημίας που υπέστησαν οι πελάτες της.

    Ζήτημα εμπιστοσύνης

    Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αγωγή που γίνεται σχετικά με την διαγραφή των επισφαλών ομολόγων, η οποία προκάλεσε ένα σύντομο sell off σε αντίστοιχα ομόλογα άλλων μεγάλων τραπεζών στον κόσμο και προκάλεσε φόβους για σοβαρές αναταράξεις σε μία αγορά άνω των 275 δις δολαρίων.

    Η προσφυγή ενάντια στην ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, τη FINMA, κατατέθηκε στις 18 Απριλίου στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στο St Gallen, στη βορειοανατολική Ελβετία.

    «Η απόφαση της FINMA υπονομεύει τη διεθνή εμπιστοσύνη στη νομική ασφάλεια και την αξιοπιστία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κέντρου», δήλωσε ο Thomas Werlen, ο Ελβετός διαχειριστής εταίρος της Quinn Emanuel. «Δεσμευόμαστε να διορθώσουμε αυτήν την απόφαση, η οποία δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των πελατών μας, αλλά και προς την ενίσχυση της θέσης της Ελβετίας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

    Η ανατροπή στη συμφωνία με τη UBS

    Η FINMA, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters σχετικά με την προσφυγή, τον προηγούμενο μήνα είχε υπερασπιστεί την απόφασή της επικαλούμενη την άμεση ανάγκη βιωσιμότητας της Credit Suisse αλλά και το νομικό πλαίσιο της Ελβετίας που επιτρέπει σε έκτακτες συνθήκες τέτοιου είδους ενέργειες.

    Αν και τα AT1 έχουν σχεδιαστεί να εξασφαλίζουν ότι οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι θα φέρουν το βάρος μίας τραπεζικής κατάρρευσης, η απόφαση της Ελβετίας ανέτρεψε την σειρά με την οποία παραδοσιακά ζημιώνονταν οι επενδυτές σε μία κατάσταση πιθανής πτώχευσης, θέτοντας στην πρώτη θέση τους ομολογιούχους έναντι των μετόχων.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε νέες εκδόσεις ομολόγων προχωρούν οι τράπεζες, ένα μήνα μετά την διαγραφή των AT1 της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ