• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: Δάνεια άνω των 16 δισ. ευρώ θα επηρεαστούν από την κρίση

    Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Δάνεια άνω των 16 δισ. ευρώ από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των 47 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς θα επηρεαστούν πολύ έως αρκετά από την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της τράπεζας σε αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα του 2019, από το χαρτοφυλάκιο των 16 δισ. ευρώ που θα επηρεαστεί, τα 8,8 δισ. ευρώ θα έχουν σημαντική επίπτωση, ενώ άλλα 7,5 δισ. ευρώ θα επηρεαστούν αρκετά.

    Στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή αυτών που αναμένεται να επηρεαστούν πολύ, περιλαμβάνονται 5 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων και άλλα 3,8 δισ. ευρώ δάνεια ιδιωτών. Στο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να επηρεαστεί αρκετά, περιλαμβάνονται 4,9 δισ. ευρώ δάνεια επιχειρήσεων και άλλα 2,6 δις ευρώ δάνεια ιδιωτών. Τέλος σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς περί τα 18,9 δισ. ευρώ των δανείων θα υποστούν επίπτωση αλλά μικρή.

    Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επέμεινε στη σημασία του Εγγυοδοτικού Ταμείου που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη χορήγηση κεφαλαίων κίνησης άνω των 5 δις ευρώ, ενώ όπως εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου η επίπτωση της κρίσης στο ΑΕΠ από την πανδημία, θα είναι σημαντική, αλλά θα μετριαστεί από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

    Υπογράμμισε επίσης ότι μετά τις διευκολύνσεις που έχουν ανακοινώσει οι εποπτικές αρχές το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Τράπεζα ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κεφαλαιακός δείκτης της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώνεται στο 16,8% έναντι 11,75% που είναι ο κατώτατος δείκτης που προβλέπουν οι εποπτικές αρχές μετά την προσαρμογή του κεφαλαιακού buffer.

    Η διοίκηση της Τράπεζας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του Cocos που έχει στα βιβλία της η Τράπεζα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επεσήμανε ωστόσο ότι η Τράπεζα εξετάζει μια σειρά επιλογών…



    ΣΧΟΛΙΑ