Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Τράπεζες

BofA: Ήπια ανάπτυξη φέτος και το 2024 για την Ελλάδα

Bank of America

Bank of America

Η αμερικανική τράπεζα Bank of America και η ομάδα ανάλυσης BofA Euro Economics εκτιμούν ότι η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 0,6% έναντι 0,4% που προέβλεπε νωρίτερα και στο +1,3% από 1,4% για το 2024.

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει την τεχνική ύφεση, αλλά θα δει μόνο ήπια ανάκαμψη το 2024. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του αμερικανικού οίκου, η Ελλάδα σημείωσε επίδοση ανάπτυξης 4,9% πέρυσι έναντι 5,3% που προέβλεπε νωρίτερα. Ο πληθωρισμός πέρυσι διαμορφώθηκε σε 9,4% (αντί 8,8% που προέβλεπε νωρίτερα) και θα μειωθεί στο 5,7% φέτος προτού υποχωρήσει σε 1,6% την επόμενη χρονιά (αμετάβλητες οι εκτιμήσεις της BofA).

Η BofA δεν υπέθετε ποτέ ότι η Ευρώπη θα βίωνε έναν ‘καταστροφικό χειμώνα’, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες, αν τους δοθεί χρόνος και τα κατάλληλα κίνητρα, μπορούν να εξομαλύνουν τους κραδασμούς με την πάροδο του χρόνου. Προβλέπει πλέον ανάπτυξη 0,4% για φέτος αντί 0%, που εκτιμούσε νωρίτερα.

Από την άλλη όμως, παραμένει σταθερά χαμηλότερα στις εκτιμήσεις της για το 2024 από την προσδοκία του consensus των αναλυτών για ανάπτυξη 1,4% για το 2024, λόγω της πάγιας άποψής της ότι η ενεργειακή κρίση θα επιβαρύνει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης πολύ περισσότερο από ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι. Η ίδια εκτιμά την ανάπτυξη στο 0,9%.

Επιπρόσθετα, δεν κάνουν λόγο για μια ήπια ύφεση φέτος το χειμώνα στην Ευρωζώνη. Η πρόβλεψή τους για ήπια χειμερινή ύφεση στη ζώνη του ευρώ κινδύνευε από:

· Τον ήπιο χειμερινό καιρό,

· Τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην προσφορά,

· τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης των επιτοκίων της ΕΚΤ διατηρείται.

Παρά τα περιορισμένα περιθώρια επικράτησης των δευτερογενών επιδράσεων και τα επίμονα αρνητικά κενά παραγωγής, αναμένει ότι η ΕΚΤ θα επιδείξει σταθερή αποφασιστικότητα να προχωρήσει με τον κύκλο αυξήσεων. Αναμένει ένα τελικό επιτόκιο στο 3,50% τον Ιούνιο φέτος, με πολύ μικρό κίνδυνο πρόωρης διακοπής και πολλούς κινδύνους να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Μια τεχνική ύφεση είναι το βασικό σενάριο για την κεντρική τράπεζα και μια καλύτερη ανάπτυξη θα ενθάρρυνε πιθανότατα πιο αυστηρές επιλογές από την ΕΚΤ.

«Σε συνδυασμό με πιο επιθετική ποσοτική σύσφιξη από ό,τι αρχικά υποθέταμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ κινδυνεύει να ‘σφίξει’ υπερβολικά ή και να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία στην πορεία της αύξησης των επιτοκίων και συνεχίζουμε να αναμένουμε περικοπές που ξεκινούν το νωρίτερο στα μέσα του 2024», εξηγεί η BofA.

 

Διαβάστε επίσης:

Συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες για την αποεπένδυση του ΤΧΣ