• Τράπεζες

    Bank of America: Η Αμερική πρέπει ΤΩΡΑ να «εκτοξεύσει όλους τους πυραύλους της»

    • Contributor


    H FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) πρέπει τώρα να «εκτοξεύσει όλους τους πυραύλους της» για να περιορίσει την κρίση.  Αυτό που έχει ξεκινήσει ως κρίση υγειονομικής περίθαλψης έχει γρήγορα μετατραπεί σε οικονομική. Και κινδυνεύει να γίνει γρήγορα στεγαστική κρίση.

    Αυτό αναφέρει η Bank of America, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα η Federal Reserve (FED) να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη κρίση.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, με την καθοδήγηση του προέδρου J. Powell να στηρίζεται στη φράση ότι θα “ενεργήσει όπως αρμόζει”.

    Γι’ αυτό και προχώρησε τάχιστα σε δράση για την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών της αγοράς, βήματα που περιγράφονται λεπτομερώς στον Πίνακα 1 (Δείτε στο τέλος του κειμένου). Οι προγραμματισμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, καθώς η Fed προσπαθεί να εμποδίσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και να περιορίσει τις επιπτώσεις της επιδείνωσης της ρευστότητας της αγοράς και των αναγκαστικών πωλήσεων.

    Σύμφωνα με την BofA παρά τον εντυπωσιακό κατάλογο των ενεργειών της Fed την περασμένη εβδομάδα, η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα των επιτοκίων και των spread διευρύνουν τον ήδη υψηλό συστημικό κίνδυνο:

    – Οι επενδυτές MBS, οι οποίοι αντισταθμίζουν τα επιτόκια, όπως τα REIT, πωλούν σε σημαντικά χαμηλά επίπεδα για να χρηματοδοτήσουν τα περιθώρια κέρδους

    – Η χρηματοδότηση από την Fed για τα κρατικά ομόλογα και τα MBS δεν διαμεσολαβείται πλέον από dealers

    – Το σχεδόν απεριόριστο Agency and Treasury repo πιέζει αποτελεσματικά τους ήδη περιορισμένους ισολογισμούς από τους κανονισμούς

    – Οι αντιπρόσωποι εμποδίζονται ουσιαστικά να εισέλθουν σε μια χωρίς κινδύνους συναλλαγή με την οποία μεταβιβάζονται repo στους πελάτες

    – Οι επενδυτές που χρηματοδοτούν τους overnight τίτλους ή των οποίων το προθεσμιακό συμβόλαιο ωριμάζει, ενδέχεται να βρεθούν υποχρεωμένοι να πωλήσουν, καθώς οι ισολογισμοί των αντιπροσώπων είναι περιορισμένοι.

    Για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης και της συνεχιζόμενης τυχαίας αύξησης των ημερήσιων αγορών QE, η BofA πιστεύει ότι η Fed πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα που να προσομοιάζουν σε “μέτρα πολέμου”.

    Σύμφωνα με τη BofA είναι καιρός η Fed να απελευθερώσει το πλήρες οπλοστάσιό της για να αποφευχθεί η επιδείνωση αυτών των συνθηκών.

    Έτσι, εκτιμά ότι είναι πιθανό η Fed να λάβει αρκετά πρόσθετα μέτρα τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες, όπως:

    – Να αναλάβει τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης (YCC), καθορίζοντας στόχους απόδοσης σε ολόκληρη την καμπύλη UST, δηλώνοντας ετοιμότητα για αγορά απεριόριστων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων σε αυτές τις αποδόσεις ανεξάρτητα από την ημερομηνία διακανονισμού.

    Αυτό μπορεί να υποστηρίξει και το επόμενο ρεκόρ δημοσιονομικών κινήτρων, αν και η επικοινωνία θα πρέπει να είναι σαφής για να εξασφαλιστεί ότι το καθεστώς αποθεματικού σε δολάρια δεν τίθεται σε κίνδυνο.

    Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της τρέχουσας έλλειψης ρευστότητας του Δημοσίου και θα ήταν μόνο προσωρινού χαρακτήρα.

    – Οι στόχοι απόδοσης μπορούν να μεταβληθούν με την πάροδο του χρόνου και η Fed θα πρέπει να είναι ευαίσθητη σε τυχόν διεύρυνση του πληθωρισμού.
    Το Fed YCC μπορεί να κλιμακωθεί σταδιακά καθώς σταθεροποιούνται οι αγορές και πιστεύουμε ότι τελικά θα οδηγήσει σε μικρότερο ισολογισμό της Fed από την τρέχουσα πολιτική.

    – Την άρση των ορίων για το ποσό της ημερήσιας αγοράς MBS του Δημοσίου και, αντίθετα, να κλειδώσει στη βάση MBS έναντι του στόχου απόδοσης που ορίζεται στο YCC.

    – Την αντιμετώπιση ρυθμιστικών περιορισμών που έχουν μολύνει τη διαμεσολάβηση repo της Fed

    – Την επανεκκίνηση ενός νέου προγράμματος που μοιάζει με το TALF, προσφέροντας ανώτερη χρηματοδότηση για τα συστήματα ABS, CMBS, CLO.

    H ανάλυση της Bank of America



    ΣΧΟΛΙΑ