• Τράπεζες

    Attica Bank: Νέο εξώδικο Ρουμελιώτη κατά της Τραπέζης της Ελλάδος

    • NewsRoom
    Ρουμελιώτης

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Πρόεδρος της Attica Bank


    Νέο εξώδικο έστειλε ο πρόεδρος της Attica Bank, Π. Ρουμελιώτης στον διευθυντή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τραπέζης της Ελλάδος Σ. Παντελιά, ενώ είχε προηγηθεί νέα επιστολή του τελευταίου.

    Ειδικότερα, η πλευρά Ρουμελιώτη επικρίνει το στέλεχος της ΤτΕ ότι αρνήθηκε να του παραδώσει τα έγγραφα, στα οποία βασίστηκε η αόριστη -σύμφωνα με την ηγεσία της Attica Bank- κλήση του Π. Ρουμελιώτη σε ακρόαση.

    Στην επιστολή του, το στέλεχος της ΤτΕ ανακοινώσει στον κ. Ρουμελιώτη ότι η ΤτΕ θα διαβουλευτεί με την ΕΚΤ, και μετά θα σταλεί για εξέταση το θέμα της επιβολής κυρώσεων σε βάρος του, στην Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ελληνικής κεντρικής τράπεζας.

    Σύμφωνα με το περιβάλλον Ρουμελιώτη, ο κ. Παντελιάς εξακολουθεί να αρνείται την παράδοση των επίμαχων εγγράφων -παρότι ζητήθηκαν εγγράφως με εξώδικο-, που είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέο εξώδικο, για να του δοθούν τα στοιχεία που τον αφορούν, διαφορετικά η όλη διαδικασία κλήσης του σε ακρόαση θα καταστεί απολύτως άκυρη, διαμηνύουν από την Attica Bank.

    Εξάλλου ο κ. Ρουμελιώτης καλεί τον κ. Παντελιά να αποστείλει και προς την ΕΚΤ και προς τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων όλα τα έγγραφα που σκοπίμως αποκρύπτει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Attica Bank. Στόχος, τα μέλη και των δύο θεσμικών οργάνων να διαμορφώσουν κρίση για όλα τα γεγονότα.

    Με την πλευρά Ρουμελιώτη να θέτει ένα ακόμη ερώτημα: Αν ευθύνεται ο ίδιος για το γεγονός ότι αποκάλυψε τις επισφάλειες της Attica Bank, όπως του Ομίλου Καλογρίτσα κ.α., όπως και τις μεταβιβάσεις των δανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ξένο fund, ή αν ευθύνονται τα εκτελεστικά στελέχη της τράπεζας που δημιούργησαν τα ακανθώδη αυτά προβλήματα και εξέθεσαν την τράπεζα σε κινδύνους.

    Όπως έγραψε χθες το mononews.gr, ο κ. Ρουμελιώτης δεν  παρουσιάστηκε  στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), όπως του είχε ζητηθεί. Ο κ. Ρουμελιώτης είχε κληθεί σε απολογία στην ΤτΕ για να ελεγχθεί κατά πόσον ασκεί «εκτελεστικά καθήκοντα», παρότι η θέση του Προέδρου είναι «μη εκτελεστική».

    Μάλιστα, κύκλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Attica Bank ανέφεραν ότι ο Διοικητής τη ΤτΕ «μετά την υπόθεση Πολάκη, στοχοποιεί τώρα τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στις τεταμένες σχέσεις του κεντρικού τραπεζίτη με την κυβέρνηση.

    Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο κ. Ρουμελιώτης γρονθοκόπησε τον CEO της τράπεζας, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη. Μετά το συμβάν, η ΤτΕ είχε ξεκινήσει έρευνα, εστιάζοντας στο κατά πόσον οι δύο άνδρες μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν καθώς και εάν υπάρχουν επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία της Attica Bank.

    Τότε ο κ. Ρουμελιώτης, σε πολυσέλιδο υπόμνημα που απέστειλε προς την ΤτΕ, έκανε εκτενείς αναφορές σε θέματα χρηματοδοτήσεων και ειδικότερα στα δάνεια της κατασκευαστικής εταιρείες «Τοξότης», του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα. Ωστόσο, μέσα από τα γραφόμενα στο υπόμνημα, φαινόταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις είχε παρεμβατικό ρόλο σε εκτελεστικά καθήκοντα. Μετά τις εξηγήσεις που έδωσε για το θέμα ο CEO της τράπεζας, κ. Θ. Πανταλάκης, όσο και από τις καταθέσεις άλλων στελεχών της τράπεζας στην ΤτΕ, φάνηκε να επιβεβαιώνεται πως ο κ. Ρουμελιώτης θέλησε να έχει εκτελεστικό ρόλο.

    Μάλιστα, οι πληροφορίες ανέφεραν πως η ΤτΕ είχε αποφασίσει ότι θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου ο κ. Ρουμελιώτης, «για το συμφέρον της τράπεζας».

    Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνουν ότι η διαδικασία για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζεται κανονικά. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι κώλυμα επικαλέστηκε ο κ. Ρουμελιώτης για να μην παρουσιαστεί στην ΤτΕ ή εάν δεν πήγε επειδή δεν του εστάλησαν τα χαρτιά με δικαστικό επιμελητή, όπως είχε ζητήσει.

    Θα πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι είναι στην αρμοδιότητα της ΤτΕ, ως εποπτεύουσας την Attica Bank, να αποφασίσει τώρα αν θα άρει το «fit & proper» του κ. Ρουμελιώτη.



    ΣΧΟΛΙΑ