• Τράπεζες

    Attica Bank: Μέχρι 150 εκατ. ευρώ η αξία των warrants του αναβαλλόμενου φόρου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου €120-240 εκατ.

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Στα 100 με 150 εκατ ευρώ υπολογίζεται το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου της Attica Bank που θα μετατραπεί σε μετοχές.

    Αυτό ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Θόδωρος Πανταλάκης στη συνάντηση που είχε με χρηματιστές για την υπόθεση. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Attica Bank –και πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ- κ. Κωνσταντίνος Μακέδος.

    Η ενημέρωση έγινε διά ζώσης και μάλιστα οι εκπρόσωποι 6-7 χρηματιστηριακών –ανάμεσα τους και οι market makers της μετοχής- συναντήθηκαν με τους επικεφαλής της τράπεζας στην αίθουσα  συνεδρίων του ΤΜΕΔΕ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του mononews.gr  ο κ. Πανταλάκης είπε πως υπολογίζονται στα 100 με 150 εκατ, ευρώ το ύψος των κεφαλαίων του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπούν σε μετοχές. Και διευκρίνισε ότι η μετατροπή δεν αφορά το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογίας, αλλά μέρος αυτής.

    Πάντως το τελικό ποσό –το  ύψος της «εκκαθαρισμένης» απαίτησης,  που υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο βάσει των ζημιών-,  θα καθοριστεί μετά τον έλεγχο των στοιχείων που διενεργεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών.

    Εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενδεχομένως και το Νοέμβριο, αν δεν αλλάξει κάτι. Σε ότι αφορά τώρα την  τιμή των warrants,  πηγές της αγοράς αναφέρουν στο mononews.gr ότι θα καθορισθεί από τη μεσοσταθμική τιμή της μετοχής σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο –πιθανόν διάρκειας ενός μήνα-, από τη στιγμή δηλαδή που θα ανακοινωθεί η μετατροπή.

    Ο κ. Πανταλάκης δήλωσε αισιόδοξος  για την πορεία της τράπεζας και μάλιστα ανέφερε ότι το σχέδιο εξυγίανσης εκπονήθηκε σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr.

    Από την πλευρά του ο κ. Μακέδος  εξέφρασε  την πλήρη στήριξη  του ΤΜΕΔΕ –που είναι βασικός μέτοχος της τράπεζας με 46,3%- στο επιχειρησιακό σχέδιο της Attica Bank που στόχο έχει και την πλήρη απαλλαγή της από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Όπως είναι γνωστό η Τράπεζα Αττικής στην ανακοίνωση των  οικονομικών αποτελεσμάτων της για το 2020 – που έδειξαν ζημιές ύψους 306 εκατ ευρώ- αναφερόταν και στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο που τη βάζει σε πορεία εξυγίανσης. Το στρατηγικό  σχέδιο αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, μέσω της ενεργοποίησης του αρ.27Α του Ν. 4172/2013, του νόμου Χαρδούβελη.

    Όμως και εδώ έχουμε  ένα από τα παράλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς ο νόμος δεν έχει επικυρωθεί ακόμα σχεδόν 8 χρόνια μετά. Μέσα στο μήνα λοιπόν αναμένεται η επικύρωση.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr  καθώς η  Attica Bank δεν μπορεί να πάει σε εταιρικό μετασχηματισμό, ο  αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται  «σε  οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου» και όπως προβλέπει ο νόμος,  η τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση warrants  -δικαιώματα προτίμησης. Τα δικαιώματα αυτά περνάνε στο Δημόσιο και καταβάλλει το αντίστοιχο  ποσό σε μετρητά. Στη συνέχεια  το δημόσιο θα προσφέρει αρχικά τα warrants στους υφιστάμενους μετόχους –σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας-, όσα μείνουν  προσφέρονται σε εν δυνάμει επενδυτές, και ότι απομείνει  θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και σύμφωνα πάντα με το νόμο θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Η διαδικασία θα δρομολογηθεί το Σεπτέμβριο με τη Γενική Συνέλευση της Attica Bank.

    Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το 3ετές επιχειρηματικό της σχέδιο, η Attica Bank έχει  στόχο να μηδενίσει τα «κόκκινα» δάνεια και να αιτηθεί την ένταξη της τιτλοποίησης « Ωμέγα» στο όχημα του «Ηρακλή ΙΙ». Με την ολοκλήρωση  της  τιτλοποίησης τα προβληματικά δάνεια που θα μείνουν στον ισολογισμό της τράπεζας -εκτός τιτλοποιήσεων- θα είναι  8 εκ ευρώ, και θα περιοριστούν κάτω από το  1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

    Να σημειωθεί ότι η   τιτλοποίηση «Ωμέγα», περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της προηγούμενης  τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis», καθώς και το σύνολο σχεδόν των προβληματικών δανείων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Σε συνεννόηση με την ΤτΕ οι κινήσεις για την ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη

    Υπερταμείο ή ΤΧΣ ο «σωτήρας» της Attica Bank – Στα χέρια του Στουρνάρα η λύση για την τράπεζα

    Attica Bank: Με ζημιές 306,4 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2020 – Αύξηση 16% των καθαρών εσόδων από τόκους



    ΣΧΟΛΙΑ