• Τράπεζες

    Άρειος Πάγος: Συνταγματική η διάταξη για κατ΄ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για απιστία-Επικυρώθηκε το απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση Βενιάμη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    αρειος παγος


    Επικυρώθηκε το απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση Βενιάμη

    Ομόφωνα συνταγματική έκρινε με μία πρώτη απόφαση του ο Άρειος Πάγος τη διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα που ορίζει πως το αδίκημα της απιστίας των τραπεζιτών διώκεται μόνο κατ’ έγκληση της Τράπεζας που υπέστη τη ζημία.

    Ωστόσο στον Άρειο Πάγο βρίσκονται υποθέσεις σε άλλα τμήματα που δεν δεσμεύονται για τη δική τους απόφαση με αυτή που εξέδωσε σήμερα το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Με το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά του, το ΣΤ Τμήμα απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για “εξαφάνιση” βουλεύματος που αφορούσε δάνεια του εφοπλιστή Θεόδωρου Βενιάμη.

    Η αναίρεση είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την 8η Δεκεμβρίου 2020.

    Ήδη, μετά από αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου ακόμα δύο υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, η οποία λόγω COVID-19 αναβάλλεται.

    Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

    Δήλωση του κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου, δικηγόρου του κ. Θ. Βενιάμη

    Μιχαλης Δημητρακοπουλος δικηγόρος Θεόδωρου Βενιάμη, Προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

    Το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με Πρόεδρο την κυρία Αβροκόμη Θούα, με την υπ’ αριθμόν 158/2021  απόφασή του (εν συμβουλίω) ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ το υπ’ αριθμόν 2758/2020 ΑΠΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον εντολέα μου κύριο Θεόδωρο Βενιάμη.

    Στο ανωτέρω απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά γράφει ότι «τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιάμη είναι ΕΝΗΜΕΡΑ και με ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίας, ΖΗΜΙΑ!!

    Ο κύριος Θεόδωρος Βενιάμης, σε όλη του τη ζωή πορεύεται με εντιμότητα και ήθος, και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, που θέλει να κληρονομήσουν τα παιδιά του από αυτόν είναι το ΚΑΛΟ ΟΝΟΜΑ!!!

    Κλείνοντας, ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να επισημάνω (καίτοι γνωρίζω ότι θα ενοχληθεί γι αυτήν μου την πρωτοβουλία ο Θεόδωρος, γιατί είναι πολύ σεμνός άνθρωπος) ότι την περίοδο, που ο κύριος Βενιάμης είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουν υπάρξει σημαντικότατες φιλανθρωπικές δράσεις από την Ένωση, που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας, που μαστίζονται από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας .

    Διαβάστε επίσης

    Εισαγγελία Αρείου Πάγου για απιστία τραπεζοϋπαλλήλων: Με ποιο σκεπτικό κρίνει αντισυνταγματική την κατ’ έγκληση δίωξη τους και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βενιάμη



    ΣΧΟΛΙΑ