• Τράπεζες

    Αποτελέσματα τραπεζών… κερδοφορία στο νήμα

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Με τα χρηματοοικονομικά έσοδα να έχουν αποδώσει τα μάλα στην κερδοφορία των τραπεζών το 2019, ο πυρήνας του προβλήματος, δηλαδή η ουσιαστική ανάκαμψη μπαίνει στην πιο δύσκολη ίσως φάση της.

    Τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο 9μηνο επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα αξιοποιώντας τη βελτίωση του κλίματος δείχνει απορροφά τη χρονιά που περνά τους κραδασμούς από την αναιμική ακόμα ανάπτυξη των εργασιών του, αλλά οι προκλήσεις είναι ακόμη μπροστά.

    Οι τιτλοποιήσεις μαμούθ που έχουν ανακοινώσει δύο τουλάχιστον από τις τέσσερις, αν και προεξοφλούν δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν θα είναι χωρίς κόστος και η ανάκαμψη θα δοκιμαστεί και το 2020.

    Τα αποτελέσματα του 9μήνου δείχνουν ικανοποιητική αλλά όχι αυτοτροφοδοτούμενη κερδοφορία και καθώς το εργαλείο της ένεσης από τα κέρδη των ομολόγων εξαντλείται, οι τράπεζες θα πρέπει να στραφούν στην ενίσχυση των οργανικών τους εσόδων και το δραστικό περιορισμό του κόστους τους. Η συγκυρία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η μείωση της ανεργίας και η άνοδος των τιμών των ακινήτων βοηθά, αλλά προσκρούει στην πίεση για ταχεία και οριστική εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, που θα γίνει με κόστος το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτουν.

    Μεγάλος ωφελημένος η Εθνική τράπεζα εγγράφοντας στο τέλος του 9μήνου καθαρά κέρδη 396,7 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 63,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αποτέλεσμα ωστόσο που ενσωματώνει σημαντικά έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Μεταξύ αυτών τα κέρδη από τη Συμφωνία ανταλλαγής επιτοκίων (Titlos) με ομόλογα ελληνικού δημοσίου (65 εκατ. ευρώ), την πώληση του ξενοδοχείου Grand Hotel (30 εκατ. ευρώ), καθώς και τα κέρδη από την πώληση κρατικών ομολόγων (118 εκατ. ευρώ). Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 27,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 12,2 δις ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης στο 34,2%, ενώ το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις παραμένει από τα υψηλότερα του κλάδου προσεγγίζοντας το 55%.

    Ακολουθεί η Alpha Bank με κέρδη 9μήνου 91,5 εκατ. ευρώ έναντι 53,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Το τελικό αποτέλεσμα της τράπεζας ενσωματώνει επίσης σημαντικά χρηματοοικονομικά έσοδα (295,7 εκατ. ευρώ), μέρος των οποίων αποδίδεται στα κέρδη από το ράλι των τιμών των ελληνικών ομολόγων, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι προοπτικές κερδοφορίας στο μέλλον θα στηριχθούν από τον περιορισμό των αναγκών για προβλέψεις και τη σημαντική περικοπή των εξόδων που προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο, που ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 16% περίπου και διαμορφώθηκαν στα 22,3 δις ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στο 45,5%, ενώ το ποσοστό κάλυψης από προβλέψεις περιορίστηκε στο 43,8%

    Στην περίπτωση της τράπεζας Πειραιώς τα καθαρά κέρδη 9μήνου ανήλθαν σε 87,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημίες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στην ικανοποιητική παραγωγή επαναλαμβανόμενων βασικών εσόδων, καθώς τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά έσοδα από προμήθειες ήταν αυξημένα κατά 2% και 6% αντίστοιχα έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6% σε επαναλαμβανόμενη βάση. Να σημειωθεί ότι η τράπεζα αναμένει να εγγράψει στο αποτέλεσμα του δ’ τριμήνου τα έσοδα από τη συνεργασία με την Intrum ύψους 296 εκατ. ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα του έτους θα επιβαρυνθεί κατά 160 εκατ. ευρώ για την πληρωμή του κουπονιού για τα CoCos. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 10% περίπου στα 25,7 δις ευρώ και το αντίστοιχο ποσοστό στο 51,6%, ενώ ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις υποχώρησε στο 46%.

    Καθαρή κερδοφορία 82,1 εκατ. ευρώ εμφανίζει στο τέλος 9μήνου η Eurobank, βελτιωμένη οριακά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Διακριτή πηγή κερδοφορίας αποτελεί η δραστηριότητα εξωτερικού που συνεισέφερε καθαρά κέρδη 139 εκατ. ευρώ στο αποτέλεσμα των 149 εκατ. ευρώ πριν από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 21,7% στα 13,8 δις ευρώ και ο αντίστοιχος δείκτης στο 31%, ενώ ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις βελτιώθηκε στο υψηλό 55%.



    ΣΧΟΛΙΑ