• Τράπεζες

    Αποκλειστικό: Στο 1% αύξησε το επιτόκιο προθεσμίας η Eurobank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Στην αύξηση  των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας προχώρησε η Eurobank και το επιτόκιο στην κατάθεση 15μηνης διάρκειας για ποσά 200.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 1%.

    Η αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις έρχεται γρηγορότερα, καθώς ήταν στον σχεδιασμό των τραπεζών να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στους αποταμιευτές τους πρώτους μήνες του 2023. Ωστόσο η ένταση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, επιταχύνει αυτές τις κινήσεις.

    Εξάλλου στην αρχή της βδομάδας η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε πως αυξάνει το επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας 12μηνης διάρκειας για ποσά από 50.000 ευρώ στο 1%.

    Το τελευταίο διάστημα ο κ. Σταϊκούρας  ασκεί  έντονες  πιέσεις στις τράπεζες σε ότι αφορά την επιτοκιακή  τους πολιτική απέναντι στους αποταμιευτές και έχει ζητήσει να προχωρήσουν σε «γενναίες αυξήσεις» Να σημειωθεί ότι τα  νοικοκυριά έχουν καταθέσεις ύψους 138 δις ευρώ στις τράπεζες, από τα οποία τα 23,5δις ευρώ είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς. Στο ταμιευτήριο το μέσο επιτόκιο είναι στο 0,04% και το μεσοσταθμικό επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας στο 0,2%.

    Ο υπουργός Οικονομικών έχει καλέσει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, τα οποία έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτα, καθώς από τον Ιούλιο τα επιτόκια δανείων αυξάνονται σταθερά, ενώ οι αποδόσεις στους λογαριασμούς καταθέσεων παραμένουν καθηλωμένοι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

    Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό η μη συστημική  Attica Bank  στην κατάθεση προθεσμίας  3 μηνών για ποσό 50.000 ευρώ προσφέρει  επιτόκιο 0,65%. Η Alpha Bank για ποσά από 10.000-100.000 ευρώ στην 12μηνη διάρκεια προσφέρει επιτόκιο 0,5%. Η Εθνική Τράπεζα  για ποσά από 20.000- 50.000 ευρώ προσφέρει  στην 12μηνη διάρκεια  0,35%, και η μη συστημική Optima Bank για ποσά 50.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο 0,25%.

    Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για την τέταρτη αύξηση του επιτοκίου –το ανοδικό σερί ξεκίνησε τον Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο-  με το επιτόκιο του ευρώ να έχει αυξηθεί κατά 2% και στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται άνοδος κατά 0,5%.

    Να σημειωθεί ότι το  επιτόκιο euribor 3 μηνών βρίσκεται μία ανάσα από το 2%, καθώς στις  6 Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στο 1,993% (από  1,975% στις 5 Δεκεμβρίου), το  euribor 6 μηνών βρίσκεται στο  2,443%  και το euribor 12 μηνών  στο 2,870%.

    Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος από τον περασμένο Ιούλιο που ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων μέχρι τον Οκτώβριο η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων διευρύνθηκε στο 4,81%, καθώς το μέσο επιτόκιο δανείων έχει αυξηθεί στο 4,86% και το μέσο επιτόκιο νέων καταθέσεων είναι μόλις 0,05%.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank προτιμώμενες επιλογές από τις ελληνικές τράπεζες

    Παγκρήτια Τράπεζα: Σήμα για άνοδο των επιτοκίων στις καταθέσεις

    Τράπεζες: Στα 80 εκατ. ευρώ το κόστος για την επιδότηση των ευάλωτων νοικοκυριών με στεγαστικά δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ