• Τράπεζες

    Αναίρεση «βόμβα» από την Εισαγγελία του Άρειου Πάγου: «Αντισυνταγματική η κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για απιστία» που τους δίνει «ασυλία» στις δανειοδοτήσεις

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Είναι αντισυνταγματική η άτυπη «ασυλία» που χάρισε ο ισχύων Ποινικός Κώδικας σε τραπεζικούς υπαλλήλους και στελέχη, συμπαρασύροντας στην ατιμωρησία και δανειολήπτες εκατομμυρίων ευρώ.

    Με μία αναίρεση «βόμβα» η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νέου Ποινικού Κώδικα και του άρθρου που αφαιρεί από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα να διώκει αυτεπαγγέλτως τους τραπεζίτες για απιστία σε βάρος της Τράπεζας τους.

    Από το Νοέμβριο του 2019, με τις αλλαγές που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα, ως προϋπόθεση για την ποινική τους δίωξη είναι η κατάθεση έγκλησης σε βάρος τους από την ίδια την Τράπεζα όπου εργάζονται.

    Στο 4μηνο που ακολούθησε δόθηκε η δυνατότητα στις διοικήσεις των Τραπεζών να εκφράσουν τη βούλησή τους για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν είτε σε εισαγγελικό και ανακριτικό επίπεδο είτε σε ακροατήρια.

    Ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι Τράπεζες ζήτησαν τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες υποθέσεις με δανειοδοτήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, να οδηγηθούν είτε σε αρχειοθέτηση είτε σε αθωώσεις.

    Σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου, άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη και τους κατηγορούμενους για απιστία υπαλλήλους της τότε Μαρφίν, καθώς η Τράπεζα δεν δήλωσε, εντός της 4μηνης προθεσμίας, την επιθυμία της να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για δάνεια περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η εξαίρεση των υπαλλήλων των τραπεζών από τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη απιστία τους σε υποθέσεις δανειοδοτήσεων.

    Εν προκειμένω ζητά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον κ. Βενιάμη και τους τραπεζίτες που του έδωσαν τα επίμαχα δάνεια ώστε να κριθεί εάν οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δικαστούν επί της ουσίας των κατηγοριών κι όχι επειδή η διοίκηση της Τράπεζας δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος των υπαλλήλων της.

    Η αναίρεση του αντεισαγγελέα θα κριθεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αν οι ανώτατες δικαστές υιοθετήσουν το σκεπτικό του κ. Παπαγεωργίου και καταλήξουν σε αντισυνταγματικότητα, η υπόθεση αναμένεται να κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Αν τελικώς κριθεί αντισυνταγματική η ασυλία των τραπεζιτών, τότε εκατοντάδες υποθέσεις δανείων θα βγουν από το αρχείο και απαλλαγέντες κατηγορούμενοι θα ξαναδικαστούν.

    Η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται μετά από αντιφατικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει δικαστικά συμβούλια. Αλλά έχουν παύσει διώξεις κρίνοντας συνταγματικές τις ρυθμίσεις και άλλα έχουν διατάξει τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας κρίνοντας τις ευνοϊκές για τους τραπεζίτες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές.

    Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, της Αθήνας είχε παύσει την ποινική δίωξη για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν όλων των κατηγορουμένων για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Τότε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί το σκεπτικό των δικαστών προκειμένου να κρίνει εάν θα παρέμβει ζητώντας αναίρεση για αυτό το σκέλος της απόφασης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ