• Τράπεζες

    Αναστολή καταβολής δόσεων σε τράπεζες από επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία ζητά το υπουργείο Οικονομικών

    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα... «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Την αναστολή της πληρωμής δόσεων από δάνεια που έχουν πάρει επιχειρήσεις έχει ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια να ανακουφιστούν όσες πλήττονται από τον κορονοϊό.

    Το μέτρο θα συνδυαστεί με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών επιχειρήσεων όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει αλλά και για όσες πλήττονται από την πανδημία λόγω πτώσης των εργασιών τους.

    Το κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αποτελεί αντικείμενο στενής συνεργασίας με τράπεζες, εποπτικές αρχές, αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες μετά και το αυριανό Eurogroup προβλέπει επίσης:

    • ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους για επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα

    • την παροχή κρατικών εγγυήσεων για τη χορήγηση νέων δανείων

    • την επιδότηση επιτοκίου για νέες χρηματοδοτήσεις

    • την αξιοποίηση πόρων και εργαλείων του ΕΣΠΑ για την παροχή ρευστότητας με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης και τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

    Τα μέτρα θα στοχεύουν στη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά λόγω του κορονοϊού αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα, επηρεάζοντας είτε την ικανότητά τους να αποπληρώνουν τα δάνειά τους είτε τη δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέτρα που θα είναι κατά το δυνατόν στοχευμένα και δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και τους κλάδους αδιακρίτως. Για το λόγο αυτό η πρωτοβουλία των κινήσεων τουλάχιστον σε ότι αφορά μέτρα όπως η αναστολή δόσεων ή οι ρυθμίσεις υφιστάμενων δανείων, θα αφεθεί στις τράπεζες, οι οποίες θα εφαρμόσουν τα μέτρα ανακούφισης κατά περίπτωση και ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε επιχείρηση ή κάθε κλάδος. Στόχος να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων λόγω καταχρηστικότητας οριζόντιων ρυθμίσεων που έχουν λειτουργήσει και κατά το παρελθόν ως καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να θέσει στη διάθεση των τραπεζών όλα τα αναγκαία εργαλεία, προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας, που συντονίζεται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Διαρθρωτικά Ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. , που έχει εξαγγείλει την χαλάρωση των κριτηρίων περί κρατικών εγγυήσεων.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη χαλάρωση των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) που ανακοίνωσε η ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να διοχετεύσουν στην οικονομία πρόσθετη ρευστότητα 3,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ επιπλέον ρευστότητα μπορεί να απελευθερωθεί από την χαλάρωση των κεφαλαιακών κανόνων και την απελευθέρωση μέρος από το κεφαλαιακό μαξιλάρι.



    ΣΧΟΛΙΑ