• Τράπεζες

    Alpha Bank: Την Πέμπτη ανοίγουν τα βιβλία προσφορών για το senior preferred ομόλογο – Τι ειπώθηκε στο roadshow

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Alpha Bank: Την Πέμπτη ανοίγουν τα βιβλία προσφορών για το senior preferred ομόλογο - Τι ειπώθηκε στο roadshow

    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης


    Την Πέμπτη θα ανοίξουν τα βιβλία προσφορών για το senior preferred ομόλογο που θα εκδώσει η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση του roadshow σε επενδυτές την Τετάρτη.

    H τράπεζα επέλεξε τις Morgan Stanley, Citi, BofA, BNP Paribas και Commerzbank ως κύριους συνδιαχειριστές της έκδοσης. Το senior ομόλογο διάρκειας 6,5 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,5 χρόνια, στοχεύει να αντλήσει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και ακολουθεί παρόμοια έκδοση από τη Eurobank νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Την Πέμπτη θα διαμορφωθεί το κουπόνι και η τελική τιμολόγηση.

    Το ομόλογο βαθμολογήθηκε με ‘Caa1’ και θετικές προοπτικές από τον οίκο Moody’s και αναμένεται να βαθμολογηθεί με ‘B+’ από την S&P.

    Tα senior ομόλογα αναγνωρίζονται ως εργαλεία που πληρούν της απαιτήσεις MREL, δηλαδή των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, που στην περίπτωση της Alpha Bank οι εποπτικές αρχές – το Single Supervisory Board της ΕΚΤ – έχουν ορίσει στο 26% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού της.

    Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μέχρι το τέλος του 2025 για να ικανοποιήσουν πλήρως τις απαιτήσεις MREL οι οποίες έχουν να κάνουν με την προληπτική επάρκεια κεφαλαίων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν ατυχημάτων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

    Σύμφωνα με παρουσίαση της Alpha Bank στο roadshow με επενδυτές, ο στόχος για τα κεφάλαια MREL στο τέλος του 2025 είχε επικοινωνηθεί στην τράπεζα τον Απρίλιο του 2021 και είναι το 22,76% του σταθμισμένου για ρίσκα ενεργητικού της.

    Στον στόχο του MREL προστίθεται και η απαίτηση CRB (combined buffer requirement) που είναι ένα 3,25% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού και το σύνολο φθάνει το 26% του σταθμισμένου ενεργητικού.

    Ο προσωρινός στόχος του MREL για το τέλος του 2021 είναι το 17,3% του σταθμισμένου για κινδύνους ενεργητικού, συμπεριλαμβάνοντας και την απαίτηση CRB.

    H Αlpha Bank είχε ικανοποιήσει το 16,4% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και απομένει ένα 0,9% για να πιάσει τον προσωρινό στόχο μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Το ποσοστό αυτό (0,9%) αντιστοιχεί στα 500 εκατ. ευρώ που στοχεύει να αντλήσει με το senior ομόλογο που θα εκδώσει.

    Ο υπολειπόμενος δρόμος από το 17,3% μέχρι τον τελικό στόχο MREL του 26% στο τέλος του 2025 σημαίνει ότι θα υπάρξουν και άλλες εκδόσεις τα επόμενα χρόνια για να αντληθούν γύρω στα 2,5 δις ευρώ ώστε να κλείσει η απόσταση.

    Οι εποπτικές αρχές, το SRB της ΕΚΤ, έχουν δώσει προσωρινούς στόχους για τις απαιτήσεις MREL σε όλες τις τράπεζες μέχρι ότου ικανοποιηθεί ο τελικός στόχος στο τέλος του 2025.

    Η ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων είναι συνάρτηση της Οδηγίας της ΕΕ για τη θέσπιση πλαισίου εξυγίανσης τραπεζών (BRRD) που είναι σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016.

    Η Οδηγία ΒRRD στοχεύει να βάλει τέλος στη διάσωση τραπεζών με δημόσιους πόρους και να ελαχιστοποιήσει την έκθεση φορολογουμένων σε ζημιές. Καθιερώνει εργαλεία εξυγίανσης με ίδια μέσα ώστε τυχόν ζημιές να επωμίζονται από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και μετά από τους καταθέτες.



    ΣΧΟΛΙΑ