• Top Stories

    Ξέμειναν από προστατευτικές μάσκες τα φαρμακεία – Ψυχραιμία συνιστούν οι φαρμακοποιοί

    • Έφη Τσιβίκα


    Χωρίς προστατευτικές μάσκες έχουν μείνει τα φαρμακεία της τελευταίες ημέρες και κυρίως μετά την έξαρση της δραστηριότητας του κοροναϊού COVID-19  στη γειτονική Ιταλία.

    Φαρμακεία και φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιες ποσότητες για να καλύψουν μέρος της ζήτησης, η οποία από τη Δευτέρα (24/02/2020) έχει εκτοξευτεί στα ύψη.  Ωστόσο, τονίζουν ότι οι μάσκες δεν αποτελούν αποτελεσματικό προστατευτικό μέσο και συνιστούν στους πολίτες ψυχραιμία.

    «Κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019 προμηθεύσαμε τα φαρμακεία με 140.000 μάσκες. Φέτος, την ίδια περίοδο –και δεν έχει κλείσει ακόμα ο Φεβρουάριος- έχουμε πουλήσει 620.000, δηλαδή τετραπλάσιες ποσότητες. Πριν από λίγες ημέρες προμηθεύσαμε και το υπουργείο Υγείας με περίπου 23.000 μάσκες, ύστερα από σχετικό αίτημά του», αναφέρει στο mononews.gr ο Αθανάσιος Μουχτής, γενικός διευθυντής του Πειραϊκού Φαρμακευτικού Συνεταιρισμού (ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ.), μιας από τις 3 μεγαλύτερες χονδρεμπορικές συνεταιριστικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    Οι ελλείψεις στην ελληνική αγορά είναι τεράστιες και οι προοπτικές καθόλου ευοίωνες ως προς τον εντοπισμό αποθεμάτων. Οι φαρμακαποθήκες προμηθεύονται μάσκες από εισαγωγικές εταιρίες, εντούτοις, η πλειονότητά τους προέρχεται από τη βιομηχανία της Κίνας, όπου η ζήτηση είναι εξαιρετικά μεγάλη από το Δεκέμβρη, οπότε και εμφανίστηκε ο ιός στη χώρα.

    “Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός βρίσκεται σε αναζήτηση μασκών, χωρίς να έχει καταφέρει να εντοπίσει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα”, σημειώνει ο κος Μουχτής.

    Παράλληλα, σημειώνεται και αύξηση της τιμής τους, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχεται σχεδόν στο διπλάσιο. Όπως αναφέρει η εμπορική διευθύντρια του Συνεταιρισμού, Ελένη Αλειφέρη, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συγκεκριμένου προμηθευτή, οι τιμές του του οποίου την περασμένη εβδομάδα διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες, φτάνοντας από 0,40 ευρώ ανά τεμάχιο στα 0,77 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά έχει καταγγείλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνοντας λόγο για “μαύρη αγορά” και “αισχροκέρδια”.

    Φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι προβλέπουν σύντομα ελλείψεις και σε αντισηπτικά υγρά αλλά και προβλήματα στα αποθέματα χειρουργικών γαντιών.

    Φτωχή η προστασία

    Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η μαζική προμήθεια μασκών από τους πολίτες δεν προσφέρει ουσιαστικό όφελος, καθώς η προστασία που εξασφαλίζουν είναι ιδιαίτερα φτωχή, ενώ επιπλέον τις στερούνται αυτοί που πραγματικά τις χρειάζονται.

    «Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να τηρούν τις οδηγίες πρόληψης που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας. Η προμήθεια μασκών απαιτείται στα άτομα που νοσούν, προκειμένου να μην μεταδώσουν την ασθένειά τους. Για τους υγιείς πολίτες είναι περιττή και η αυξημένη ζήτηση οδηγεί σε ελλείψεις στα νοσοκομεία, όπου πραγματικά υπάρχει ανάγκη», αναφέρει στο mononews.gr ο Ιωάννης Δαγρές, μέλος Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ).

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μάσκα απαιτείται στα υγιή άτομα μόνο εάν φροντίζουν ένα άτομο με υποψία μόλυνσης COVID-19 καθώς και εάν βήχουν ή φταρνίζονται. Σε κάθε περίπτωση, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με συχνό καθαρισμό των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ