• Top Stories

    Ξεκινά η μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

    • NewsRoom


    Με 102 πλοία και πραγματικά πυρά ξεκινά σήμερα η μεγάλη τουρκική στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Μαρτίου. Η άσκηση θα εξαπλωθεί στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα και χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

    Φρεγάτες, κορβέτες, αποβατικά και υποβρύχια θα ενταχθούν στα σενάρια της άσκησης, ενώ ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ θα εκτελέσουν αποστολές κατά τη διάρκεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

    Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από τουρκική φρεγάτα.

    Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη της άσκησης ο Ακάρ προέβη σε μια ακόμη προκλητική δήλωση, στην οποία επανέλαβε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όπως τόνισε, «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια Πατρίδα μας». «Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο» πρόσθεσε, βάζοντας στο «τραπέζι» το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων.

    Στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα Ατάκ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επική τουρκική προπαγάνδα εν όψει της στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκική άσκηση «Γαλάζια πατρίδα»: 102 πλοία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο



    ΣΧΟΛΙΑ