• Top Stories

    Βρετανική βασιλική οικογένεια: Ιστορία και ίντριγκες σε μια γραφική κωμόπολη της Γερμανίας

    Queen Elizabeth

    Η Βασίλισσα Ελισάβετ


    Τα κομψά, ξύλινα κτήρια της γερμανικής πόλης Celle μαγεύουν τη βρετανική βασιλική οικογένεια καθώς θυμίζουν κατά πολύ τα κέντρα πολλών από τα πιο γραφικά χωριά και κωμοπόλεις της Γηραιάς Αλβιώνος. Αυτό, όμως, που δε φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι ότι στην πραγματικότητα η Celle είναι μια από τις πόλεις από τις οποίες κατάγεται η οικογένεια της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Οίκος των Windsor!

    celle
    Δρόμος στην πόλη Celle

    Αυτή ακριβώς η σύνδεση με έναν από τους πιο γνωστούς – αν όχι τον γνωστότερο – βασιλικούς οίκους της Ευρώπης έχει τραβήξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το θεσμό της βασιλείας σε αυτό το όμορφο μέρος κοντά στο Ανόβερο. Για την ακρίβεια, καμιά άλλη γερμανική πόλη ανάλογου μεγέθους – περίπου 70.000 κάτοικοι – δεν έχει ζήσει κάτι αντίστοιχο όπως δυο επισκέψεις της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως και μια το 1995 της μητέρας της (γνωστή και ως Βασιλομήτωρ – Queen Mum) καθώς και μια βόλτα του Πρίγκιπα Καρόλου και της αδικοχαμένης Πριγκίπισσας Diana εκεί, πίσω στο 1987.

    Queen Elizabeth
    Η Βασίλισσα Ελισάβετ

    Αυτό που φαινομενικά τραβάει τους βασιλείς στη Celle (προφέρεται TSELL-uh) είναι εν μέρει η παρουσία βρετανικών στρατευμάτων εκεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Όμως, η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία επισκέφτηκε τη Celle για πρώτη φορά το 1984, επέστρεψε πέρσι στην πόλη σε ηλικία 89 ετών, καθώς συνδύασε την επίσκεψή της με εκείνη στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί, Bergen-Belsen, το οποίο απελευθερώθηκε από τους Βρετανούς στρατιώτες το 1945.

    queen anne
    Η Βασίλισσα Άννα

    Και εκείνη βέβαια βάδισε στα βήματα των προγόνων της. Αυτό που σήμερα αποτελεί τον Οίκο των Windsor έχει τις ρίζες του σε αυτή την περιοχή. Ρίζες οι οποίες φτάνουν έως και 300 ολόκληρα χρόνια πίσω, όταν η Βασίλισσα Άννα έφυγε από τη ζωή άτεκνη.

    Οι πιο κοντινοί συγγενείς της από τον Οίκο των Stuart εκδιώχθηκαν από το Θρόνο δια νόμου επειδή ήταν Ρωμαιοκαθολικοί. Έτσι τότε η Βρετανία στράφηκε στη Γερμανία προς αναζήτηση του νέου, κατάλληλου Προτεστάντη μονάρχη: ο Γεώργιος ο 1ος, ο Εκλέκτορας του Ανόβερο και παράλληλα, δεύτερος ξάδερφος της Βασίλισσας Άννας. Η πόλη Celle ήταν επίσης το μέρος από όπου κατάγονταν η σύζυγος του Γεωργίου, Σοφία Δωροθέα.

    Μπλεγμένη σε έναν γάμο κατά πολύ δυσκολότερο και περίπλοκο από εκείνον του Πρίγκιπα Καρόλου και της Πριγκίπισσας Diana, η Σοφία Δωροθέα δεν κατάφερε ποτέ να δει την Αγγλία, το μέρος όπου μετέπειτα ο γιος της θα ανέβαινε στο θρόνο ως Γεώργιος 2ος.

    sophia dorothea
    Η Σοφία Δωροθέα με τα παιδιά της, Γεώργιο 2ο της Μεγάλης Βρετανίας και Σοφία Δωροθέα του Ανόβερο

    Προτού όμως ο Γεώργιος 1ος γίνει βασιλιάς εκεί, είχε και μια ερωμένη. Η Σοφία Δωροθέα, από τη μεριά της, είχε κι εκείνη μια ερωτική περιπέτεια, με έναν τολμηρό Σουηδό Κόμη, τον Philipp von Konigsmarck. Οι δυο τους σχεδίαζαν να κλεφτούν αλλά τα σχέδιά τους ναυάγησαν καθώς ο Σουηδός Κόμης δολοφονήθηκε και η Σοφία Δωροθέα, στα 28 της, αναγκάστηκε να πάρει διαζύγιο από τον άτακτο σύζυγό της με την κατηγορία της “κακόβουλης λιποταξίας”. Έτσι, ο Γεώργιος της στέρησε τα παιδιά της και την έκλεισε στη φυλακή σε ένα κάστρο κοντά στη γειτονική πόλη Ahlden.

    Η Σοφία Δωροθέα παρέμεινε εκεί, στην ουσία αιχμάλωτη, για περισσότερα από 30 χρόνια, μέχρι το θάνατό της στις 13 Νοεμβρίου του 1726. Η μνήμη της τιμάται φέτος το 2016 – 350 χρόνια μετά τη γέννησή της – με μια σειρά από οργανωμένες ξεναγήσεις και ειδικές εκθέσεις. Επίσης, μια “έκπληξη” έχει προγραμματιστεί για το κοινό ανήμερα των γενεθλίων της, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/free-nipple-ke-ennoi-kendall-jenner-see-forema/66280

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/apistefto-vlemma-tou-mourinho-otan-piani-sta-prasa-dimosiografo-na-kimate-sti-sinentefxi-tipou-video/66312



    ΣΧΟΛΙΑ