• Top Stories

    Βούτσης για Μάτι: Υπήρξαν λάθη και πολιτικές ευθύνες που όμως αναλήφθηκαν

    βουτσης

    Νίκος Βούτσης


    Στην τραγωδία στο Μάτι υπήρξαν λάθη και πολιτικές ευθύνες, που όμως έχουν αναληφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των διαλόγων μεταξύ πολιτών και πυροσβεστικής και οι κακοί χειρισμοί εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Ο Ν.Βούτσης αναγνώρισε το δίκαιο των ανθρώπων που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά, παραδέχτηκε πως υπήρχαν πολιτικές ευθύνες, αλλά και πως έγιναν «λάθος εκτιμήσεις» κατά τις πρώτες ώρες.

    Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως κατά τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν γνωστή η ύπαρξη νεκρών: «Αποκλείεται να γνώριζε ο πρωθυπουργός τότε ότι ήταν τόσο μεγάλου μεγέθους η καταστροφή και να μην το έλεγε» είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και συνέχισε:

    «Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα από το ταξίδι του γιατί υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλη καταστροφή. Ελέγχεται αν εκείνη την ώρα υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για νεκρούς». Όταν όμως βεβαιώθηκαν οι πληροφορίες, «στις 2 το πρωί με εντολή του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε πρώτη φορά για πολλούς νεκρούς» είπε ο κ. Βούτσης.

    «Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που μπορεί κανείς να επισημάνει ότι έγιναν λάθη, λάθος αποφάσεις, λάθη στην επικοινωνία μεταξύ των δυνάμεων, λάθος ότι έκλεισε η Μαραθώνος» επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, μη θέλοντας όμως να αποδώσει ευθύνες στην περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου: «Ενδεχομένως μπαίνει συναρμοδιότητα της περιφέρειας για την εκκένωση, αλλά πρέπει να έχει όλα τα δεδομένα από τις μονάδες που επιχειρούν… Υπήρξε κομματική εκμετάλλευση, κατά τρόπο πρωτοφανή και για πολλούς μήνες… Η στοχοποίηση που έγινε ειδικά κατά της περιφερειάρχη, ήταν σε πολλές περιπτώσεις άδικη».

    «Για το ύφος και το ήθος του καθενός μας κρινόμαστε, αλλά για την στοχοποίηση που γίνεται και για την προσπάθεια που κάνει, δεν μπορώ να τα βάλω όλα σε ένα μίξερ, θέλω να τα ξεχωρίσω» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως «καθένας μας κρίνεται και όταν βρίσκεται σε σύγχυση μπορεί να πει κάποιες αλήθειες με λάθος τρόπο».

    Όσον αφορά για τα μέτρα αποκατάστασης στο Μάτι, δήλωσε πως «είναι σε εκκρεμότητα το πώς θα ξαναχτιστούν τα σπίτια που ήταν κίτρινα ή κόκκινα», αλλά υποστήριξε πως δεν υπάρχει «καμία καθυστέρηση»: «Και τα χρήματα υπάρχουν, αλλά υπάρχει καθυστέρηση σε σχέση με το νόμο, η προεργασία που γίνεται είναι τουλάχιστον να υπάρχει η μίνιμουμ χωροθέτηση για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα» πρόσθεσε.

    «Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης είναι απολύτως ικανοποιητικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η τραγωδία να εξισωθεί, αλλά είναι σε καλή κατεύθυνση» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόρισμα για Μάτι: Εκείνοι καίγονταν και στην πυροσβεστική τους ειρωνεύονταν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολόκληρη η εισαγγελική διάταξη-κόλαφος για την τραγωδία στο Μάτι: «Απόλυτο αλαλούμ»



    ΣΧΟΛΙΑ