• Top Stories

    Velculescu (ΔΝΤ): Το πρόγραμμα δεν βγαίνει- Τα μέτρα δεν είναι αρκετά

    • NewsRoom


    Την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Ταμείου στους θεσμούς, Delia Velculescu , κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist.  Σύμφωνα με την κ. Velculescu  το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται στη φορολογία και στη μείωση των συντάξεων.  Αντίθετα, είπε, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης. Μόνον εάν υπάρξει ένας συνδυασμός όλων αυτών, δεν θα δούμε ξανά στο μέλλον κανένα σχέδιο για Grexit, ήταν το μήνυμα που έστειλε προς κατεύθυνση.

    Το χρέος 

    Από  το βήμα του Economist, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε το ελληνικό χρέος «μη βιώσιμο», επαναλαμβάνοντας ότι «χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση. «Eχουμε αποδείξει», είπε, «ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής – πριν το 2018 – εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι, θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν.

    Όπως διευκρίνισε, η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις και όχι στο τέλος του προγράμματος.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας, επανέλαβε ότι ο ΔΝΤ δεν μετέχει, είναι απλά παρατηρητής στο πρόγραμμα, αλλά  είναι έτοιμο να συμμετάσχει στη βάση δύο προϋποθέσεων:

    1. Επαρκή ελάφρυνση του χρέους

    2. Εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους στον κατάλληλο χρόνο. Μπορεί η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος να γίνει στο τέλος του προγράμματος εξήγησε, αλλά για να πάμε στο διοικητικό μας συμβούλιο και να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να ανταποκρίνονται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο σημερινό μας DSA, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα μέτρα.

    Διευκρίνισε δε ότι ακόμα δεν βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης η ποσοτικοποίηση και λεπτομερειακή αναφορά των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση αν πιστεύει ότι αυτό θα γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές, αρκέστηκε σε δύο λέξεις: «ελπίζουμε ναι».

    “Τα μέτρα δεν είναι αρκετά”

    Αναφερόμενη στα δημοσιονομικά μεγέθη, τόνισε πως οι στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%. «Ακόμη και αν εφαρμοσθούν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα, δεν είναι αρκετά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Η αξιωματούχος του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση δεν είναι αρκετά φιλόδοξη. «Η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο, ωστόσο οι Έλληνες δεν έμαθαν από τα τα παθήματά τους και μια νέα κρίση εμπιστοσύνης ξέσπασε το 2015», τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Declan Costello

    Στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Declan Costello, ο οποίος σημείωσε πως η επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο, θα έχει προκλήσεις.

    Declan-Costello

    O Declan Costello εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις.

    Δεν προσδιόρισε, βέβαια, το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου εφέτος. Ο κ. Costello διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες,, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης. Παράλληλα, σχολίασε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη, η παρουσία τού Ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/giati-o-kiriakos-milai-gia-kratikodietous-komma-tou-den-echi-tetious/55359

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sikose-ganti-enosi-dikaston-ke-isangeleon-ke-apanta-ston-alafouzo/55387



    ΣΧΟΛΙΑ